Zoete recepten uit de Franse Keuken

Deze zoete recepten komen uit de Franse Keuken. Het zijn grotendeels familierecepten 
van de oma's en tante's van mijn man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
  • Chocolade dessert: crème au chocolat

    Heb je net financiers gemaakt en weet je niet wat je met de eidooiers aan moet? Maak dan dit lekkere chocolade recept uit de Franse Keuken, de crème au chocola. Het is zo gemaakt en het staat superleuk op de eettafel wanneer je gasten hebt. En veel lekkerder dan die uit de supermarkt!

  • tropézienne recept

    Recept Tropézienne taart

    Deze heerlijke Tropézienne is een simpele taart gemaakt van een brioche (een zoet brood) met vanilleroom. Ik gebruik voor de brioche het familie-recept en voor de vanilleroom het recept van Franse patisserie-chef Cyril Lignac. Je waant je zo weer op het strand van Saint Tropez!

  • Recept Franse Tarte Tatin appeltaart

    Familierecept voor een Franse Tarte Tatin

    Ah, zucht, de Tarte Tatin, hoe Frans wil je het hebben.. We maken hem regelmatig hier en ik denk dat het absoluut mijn lievelingstaart is. Bij deze het familierecept met boter, suiker, nog meer boter en nog meer suiker! Oh en appels natuurlijk,die zijn dan wel weer gezond..


  • recept chocoladecake

    Chef Conticini en zijn Chocoladecake

    Een recept voor een chocolade fondant van een echte Franse chef patissier! Volgens Philippe Conticini hoef je geen chef te zijn om 'smaakexplosies' te creëren en dat heeft hij aan willen tonen met deze fondant. Makkelijk en ook een prima recept om samen met kinderen te maken!

  • recept franse oliebrood

    De Fougasse, een Provençaals oliebrood

    Je hebt hem misschien wel eens zien liggen bij de Franse bakker: de fougasse. Een Provençaals oliebrood met olijven, kruiden of spekjes. Hier het recept van de zoete versie, gemaakt voor het kerstdiner door Sandrine, de nicht van mijn man. Makkelijk te maken!

  • Deeg voor quiche

    Basisrecept Deeg van Mamie Elise

    Oké, nu allemaal even opletten: leer uit je hoofd 250 - 100 - 100. Ik herhaal 250 - 100 -100. Heb je hem? Dan ben je klaar voor het basis-recept deeg, dat ik heb geleerd van Mamie Elise... voor taarten, quiches, gebak en pizza's.. oftewel zowel voor hartig als zoet!

  • chocoladetaart met olijfolie

    Chocoladetaart met olijfolie

    De mix van chocolade en olijfolie is misschien niet één van de meest voor de hand liggende, maar probeer het eens. De smaak van de olijfolie is heel subtiel, maar voegt echt wat toe aan deze taart. Zorg ervoor dat de binnenkant lekker smeuïg blijft, dan is hij het lekkerst!

  • Makkelijk recept Meringues maken

    Elf tips om perfecte meringues te maken

    Meringues, typisch Frans ! Oh nee, toch niet, de oorsprong schijnt namenlijk of in Zwitserland of in Duitsland te liggen, maar daar verschillen de meningen nogal over. In dit recept gaan we de Franse versie maken en krijg je veel tips mee om mislukken te voorkomen!

  • Recept financiers

    Franse financiers maken

    Je vindt ze bij elke bakkerij in Frankrijk, maar we gaan ze nu zelf maken. Financiers worden gemaakt met beurre noisette, een heel duur woord voor een heel simpel werkje. Je keuken heeft nog nooit zo lekker geroken! We gebruiken het recept van een Franse kookschool. 

  • soesjes deeg

    Basisrecept voor zoete soesjes

    Met dit basisrecept van de Franse chef Cyril Lignac maak je in een handomdraai de lekkerste zoete soesjes. Deze soesjes kun je 'leeg' eten of je kunt ze vullen met bijvoorbeeld stevige slagroom, vanilleroom of hazelnootvulling. Vergeet vooral het zout niet en 'droog' het deeg goed. 

  • recept citroencreme met rozemarijn

    Recept Crème Brûlée citroen-rozemarijn

    De klassieke crème brûlée vind je vandaag de dag nog steeds in praktisch elk Frans restaurant. Hier het makkelijke familie-recept van deze crème brûlée én alle varianten van de klassieke versie zoals een versie met pistache, oranjebloesem of aardbeienschuim.

  • recept met vijgen

    Recept met Vijgen

    Met vijgen kun je natuurlijk de heerlijkste jam maken, maar heb je wel eens een vijgentaart gemaakt? Hier een simpel recept vanuit de familiekeuken met vijgen uit eigen tuin. De basis is een kruimeldeeg, une pâte sablée en we maken een vulling met crème en eieren.

  • recept chocolademousse

    Recept Chocolademousse

    Deze chocolademousse is echt niet te versmaden. Het is supermakkelijk om te maken en je doet je kinderen, gasten én jezelf er een groot plezier mee. Er zijn maar heel weinig ingrediënten nodig voor een goed stevige moes, dus snel aan de slag en smullen maar!

  • creme brulee recept

    Recept Crème Brûlée

    De klassieke crème brûlée vind je vandaag de dag nog steeds in praktisch elk Frans restaurant. Hier het makkelijke familie-recept van deze crème brûlée én alle varianten van de klassieke versie zoals een versie met pistache, oranjebloesem of aardbeienschuim.

  • Marjolaine's Chocoladetaart

    En hier komt-ie: het heerlijke recept voor de meest gegeten chocolade-taart hier in Frankrijk: de Fondant au Chocolat. Hier het recept van Marjolaine, een goede vriendin. Makkelijk te maken met de kinderen en vooral erg lekker...en je hebt maar 1 pannetje nodig!

  • recept ile flottante oven

    Recept Ile Flottante uit de oven

    Dit is het oven-recept van de Ile Flottante. Het heeft iets meer tijd nodig dan de magnetron-variant, maar het is dan ook wel lekkerder. Leer stap voor stap om een heerlijke Franse Ile Flottante te maken met het recept van de vader van de Franse chef Philippe Etchebest.

  • Recept banketbakkersroom chef

    De banketbakkersroom van chef Lignac

    Het recept van de vanillecrème komt uit het boek La Patisserie van Cyril Lignac. Deze chef heeft zijn sporen allang verdiend in Frankrijk en hij heeft verschillende patisserie-zaken in Parijs. Dit is een vanillecrème 2.0, verfijnd en toch heel stevig zodat je hem ook in de spuitzak kan gebruiken. 


  • Ile Flottante recept

    Recept Ile Flottante uit de magnetron

    Je kunt een Ile Flottante prima met een magnetron maken. Het is een sneller en simpeler recept dan de oven-variant. De basis van het recept blijft hetzelfde, alleen het garen van het eiwit wordt anders gedaan. Maar het blijft een heerlijke afsluiter van een etentje.

  • lavacake chocola

    Lava cake van Chocola - Coulant au chocolat

    De coulant au chocola is niet uit het Franse leven weg te denken. Elke brasserie heeft hem op de kaart staan. Het recept is vrij makkelijk, de baktijd inschatten is wat ingewikkelder. Dit laatste is vooral een kwestie van vaak maken en dan kijken hoe de cakejes uit de oven komen. 

  • recept crepes suzette 2

    Recept Crêpes Suzette

    Crêpes Suzette vind je vaak terug in de bistro's in Parijs en de rest van Frankrijk, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Crêpes Suzette maak je heel makkelijk van tevoren, zodat je de crêpes alleen nog maar hoeft te flamberen en te serveren. En ook zonder alcohol heel lekker!

  • Driekoningen taart amandelspijs

    Bladerdeeg taart met amandelspijs

    Driekoningen is in Frankrijk een belangrijk feest en hier hoort de Driekoningentaart bij, de Galette des Rois. Het recept van deze taart van bladerdeeg en een mengsel van ei en amandeldeeg, vind je hier. Het bladerdeeg kun je zelf maken, maar je kunt het ook gewoon kopen. 

  • Cake met walnotenolie

    Cake met walnotenolie en sinaasappel

    Ik noem deze cake thuis altijd de herfst-cake. Met zijn walnotenolie en sinaasappelrasp krijg ik meteen zin om voor de open haard te gaan zitten. Op de foto's heb ik de cupcake vorm gemaakt voor Halloween, je kunt hem natuurlijk ook in een klassieke bakvorm bakken. 

  • pannenkoeken recept

    Crêpes van Sanne! Een pannenkoeken recept

    Crêpes worden hier in Frankrijk niet alleen voor de Chandeleur gegeten (2 februari) maar het hele jaar door. Hier heb je absoluut geen pannenkoekenmix voor nodig, 250 gram meel, een halve liter melk en 4 eieren en je bent er! Hier staan ze minstens 1x per week op tafel..

  • cake recept kinderen

    Cake recept van de kleuterschool

    Op een Franse kleuterschool wordt er vanaf dag één veel tijd besteed aan eten doorbijvoorbeeld taarten te bakken. Dit is één van eerste recepten die ze leren, de Yoghurt-taart, heel gemakkelijk te maken want er wordt niet gewogen..En je kunt de yoghurt-taart naar jouw smaak maken!

  • aarbeientaart frans recept

    Zanddeeg voor een Tarte aux Fraises

    Een Tarte aux Fraises is een echte klassieker uit de Franse keuken. Ik ben op zoek gegaan naar een wat minder zoet zanddeeg dan het officiële recept en heb deze gevonden in een kookboek uit de jaren 60! Wat Crème Patissière erbij en aardbeien en voilà!!

  • abrikozentaart

    Drie keer een snelle Abrikozentaart

    Wat kun je nu nog meer maken met abrikozen, want wij hadden toch wel een flinke kist vol uit ons boompje! Allemaal achter elkaar opeten is natuurlijk een optie maar daar zijn mijn darmen het niet zo mee eens.. Ik heb dus, naast een dagje voor de jam, ook een dagje in de keuken...

  • recept Franse brioche Frans brood

    Recept Brioche uit Frankrijk

    Fransen eten regelmatig een brioche, een soort zoet brood gemaakt van meel, eieren en suiker. In elk departement in Frankrijk kun je dit zoete brood vinden, elk met een eigen toevoegsel of vorm. Hier in de Provence gaat er vaal oranjebloesemwater door. Hier het recept voor Frans brood.

  • Vruchtenblokjes maken

    Pâte de Coings van Christelle

    Deze Franse vruchtenblokjes zijn een heerlijk tussendoortje en erg makkelijk zelf te maken. Ik wilde ze deze keer van de kweeperen van de camping maken, maar die waren zo verrot dat het onmogelijk was. Gelukkig had mijn vriendin Christelle ze net gemaaakt!

  • recept vijgenjam zuid frankrijk

    Vijgentijd in Zuid-Frankrijk!

    Een heerlijk frans recept van vijgenjam. Het is net zo simpel te maken als de abrikozenjam, maar er gaat een stuk minder suiker in. Je kunt deze jam trouwens ook prima mixen, de smaak wordt er alleen maar door versterkt! Heerlijk om te eten met kaas of met bijvoorbeeld eendenvlees.

  • koekjes bakken makkelijk

    Koekjes bakken: de Franse palmiers

    Een makkelijker recept om koekjes te bakken is er niet! Je hebt voor deze palmiers alleen maar bladerdeeg en suiker nodig. Mijn kinderen hebben dit recept op de kleuterschool geleerd. Jong geleerd, oud gedaan! Pas op, ze zijn verslavend lekker