Zoete recepten uit de Franse Keuken
Chocolade dessert: crème au chocolat
Heb je net financiers gemaakt en weet je niet wat je met de eidooiers aan moet? Maak dan dit lekkere chocolade recept uit de Franse Keuken, de crème au chocola. Het is zo gemaakt en het staat superleuk op de eettafel wanneer je gasten hebt. En veel lekkerder dan die uit de supermarkt!
Recept Tropézienne taart
Deze heerlijke Tropézienne is een simpele taart gemaakt van een brioche (een zoet brood) met vanilleroom. Ik gebruik voor de brioche het familie-recept en voor de vanilleroom het recept van Franse patisserie-chef Cyril Lignac. Je waant je zo weer op het strand van Saint Tropez!
Familierecept voor een Franse Tarte Tatin
Ah, zucht, de Tarte Tatin, hoe Frans wil je het hebben.. We maken hem regelmatig hier en ik denk dat het absoluut mijn lievelingstaart is. Bij deze het familierecept met boter, suiker, nog meer boter en nog meer suiker! Oh en appels natuurlijk,die zijn dan wel weer gezond..
Chef Conticini en zijn Chocoladecake
Een recept voor een chocolade fondant van een echte Franse chef patissier! Volgens Philippe Conticini hoef je geen chef te zijn om 'smaakexplosies' te creëren en dat heeft hij aan willen tonen met deze fondant. Makkelijk en ook een prima recept om samen met kinderen te maken!
De Fougasse, een Provençaals oliebrood
Je hebt hem misschien wel eens zien liggen bij de Franse bakker: de fougasse. Een Provençaals oliebrood met olijven, kruiden of spekjes. Hier het recept van de zoete versie, gemaakt voor het kerstdiner door Sandrine, de nicht van mijn man. Makkelijk te maken!
Basisrecept Deeg van Mamie Elise
Oké, nu allemaal even opletten: leer uit je hoofd 250 - 100 - 100. Ik herhaal 250 - 100 -100. Heb je hem? Dan ben je klaar voor het basis-recept deeg, dat ik heb geleerd van Mamie Elise... voor taarten, quiches, gebak en pizza's.. oftewel zowel voor hartig als zoet!
Chocoladetaart met olijfolie
De mix van chocolade en olijfolie is misschien niet één van de meest voor de hand liggende, maar probeer het eens. De smaak van de olijfolie is heel subtiel, maar voegt echt wat toe aan deze taart. Zorg ervoor dat de binnenkant lekker smeuïg blijft, dan is hij het lekkerst!
Elf tips om perfecte meringues te maken
Meringues, typisch Frans ! Oh nee, toch niet, de oorsprong schijnt namenlijk of in Zwitserland of in Duitsland te liggen, maar daar verschillen de meningen nogal over. In dit recept gaan we de Franse versie maken en krijg je veel tips mee om mislukken te voorkomen!
Franse financiers maken
Je vindt ze bij elke bakkerij in Frankrijk, maar we gaan ze nu zelf maken. Financiers worden gemaakt met beurre noisette, een heel duur woord voor een heel simpel werkje. Je keuken heeft nog nooit zo lekker geroken! We gebruiken het recept van een Franse kookschool.
Basisrecept voor zoete soesjes
Met dit basisrecept van de Franse chef Cyril Lignac maak je in een handomdraai de lekkerste zoete soesjes. Deze soesjes kun je 'leeg' eten of je kunt ze vullen met bijvoorbeeld stevige slagroom, vanilleroom of hazelnootvulling. Vergeet vooral het zout niet en 'droog' het deeg goed.
Recept Crème Brûlée citroen-rozemarijn
De klassieke crème brûlée vind je vandaag de dag nog steeds in praktisch elk Frans restaurant. Hier het makkelijke familie-recept van deze crème brûlée én alle varianten van de klassieke versie zoals een versie met pistache, oranjebloesem of aardbeienschuim.
Recept met Vijgen
Met vijgen kun je natuurlijk de heerlijkste jam maken, maar heb je wel eens een vijgentaart gemaakt? Hier een simpel recept vanuit de familiekeuken met vijgen uit eigen tuin. De basis is een kruimeldeeg, une pâte sablée en we maken een vulling met crème en eieren.
Recept Chocolademousse
Deze chocolademousse is echt niet te versmaden. Het is supermakkelijk om te maken en je doet je kinderen, gasten én jezelf er een groot plezier mee. Er zijn maar heel weinig ingrediënten nodig voor een goed stevige moes, dus snel aan de slag en smullen maar!
Recept Crème Brûlée
De klassieke crème brûlée vind je vandaag de dag nog steeds in praktisch elk Frans restaurant. Hier het makkelijke familie-recept van deze crème brûlée én alle varianten van de klassieke versie zoals een versie met pistache, oranjebloesem of aardbeienschuim.
Marjolaine's Chocoladetaart
En hier komt-ie: het heerlijke recept voor de meest gegeten chocolade-taart hier in Frankrijk: de Fondant au Chocolat. Hier het recept van Marjolaine, een goede vriendin. Makkelijk te maken met de kinderen en vooral erg lekker...en je hebt maar 1 pannetje nodig!
Recept Ile Flottante uit de oven
Dit is het oven-recept van de Ile Flottante. Het heeft iets meer tijd nodig dan de magnetron-variant, maar het is dan ook wel lekkerder. Leer stap voor stap om een heerlijke Franse Ile Flottante te maken met het recept van de vader van de Franse chef Philippe Etchebest.
De banketbakkersroom van chef Lignac
Het recept van de vanillecrème komt uit het boek La Patisserie van Cyril Lignac. Deze chef heeft zijn sporen allang verdiend in Frankrijk en hij heeft verschillende patisserie-zaken in Parijs. Dit is een vanillecrème 2.0, verfijnd en toch heel stevig zodat je hem ook in de spuitzak kan gebruiken.
Recept Ile Flottante uit de magnetron
Je kunt een Ile Flottante prima met een magnetron maken. Het is een sneller en simpeler recept dan de oven-variant. De basis van het recept blijft hetzelfde, alleen het garen van het eiwit wordt anders gedaan. Maar het blijft een heerlijke afsluiter van een etentje.
Lava cake van Chocola - Coulant au chocolat
De coulant au chocola is niet uit het Franse leven weg te denken. Elke brasserie heeft hem op de kaart staan. Het recept is vrij makkelijk, de baktijd inschatten is wat ingewikkelder. Dit laatste is vooral een kwestie van vaak maken en dan kijken hoe de cakejes uit de oven komen.
Recept Crêpes Suzette
Crêpes Suzette vind je vaak terug in de bistro's in Parijs en de rest van Frankrijk, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Crêpes Suzette maak je heel makkelijk van tevoren, zodat je de crêpes alleen nog maar hoeft te flamberen en te serveren. En ook zonder alcohol heel lekker!
Bladerdeeg taart met amandelspijs
Driekoningen is in Frankrijk een belangrijk feest en hier hoort de Driekoningentaart bij, de Galette des Rois. Het recept van deze taart van bladerdeeg en een mengsel van ei en amandeldeeg, vind je hier. Het bladerdeeg kun je zelf maken, maar je kunt het ook gewoon kopen.
Cake met walnotenolie en sinaasappel
Ik noem deze cake thuis altijd de herfst-cake. Met zijn walnotenolie en sinaasappelrasp krijg ik meteen zin om voor de open haard te gaan zitten. Op de foto's heb ik de cupcake vorm gemaakt voor Halloween, je kunt hem natuurlijk ook in een klassieke bakvorm bakken.
Crêpes van Sanne! Een pannenkoeken recept
Crêpes worden hier in Frankrijk niet alleen voor de Chandeleur gegeten (2 februari) maar het hele jaar door. Hier heb je absoluut geen pannenkoekenmix voor nodig, 250 gram meel, een halve liter melk en 4 eieren en je bent er! Hier staan ze minstens 1x per week op tafel..
Cake recept van de kleuterschool
Op een Franse kleuterschool wordt er vanaf dag één veel tijd besteed aan eten doorbijvoorbeeld taarten te bakken. Dit is één van eerste recepten die ze leren, de Yoghurt-taart, heel gemakkelijk te maken want er wordt niet gewogen..En je kunt de yoghurt-taart naar jouw smaak maken!
Zanddeeg voor een Tarte aux Fraises
Een Tarte aux Fraises is een echte klassieker uit de Franse keuken. Ik ben op zoek gegaan naar een wat minder zoet zanddeeg dan het officiële recept en heb deze gevonden in een kookboek uit de jaren 60! Wat Crème Patissière erbij en aardbeien en voilà!!
Drie keer een snelle Abrikozentaart
Wat kun je nu nog meer maken met abrikozen, want wij hadden toch wel een flinke kist vol uit ons boompje! Allemaal achter elkaar opeten is natuurlijk een optie maar daar zijn mijn darmen het niet zo mee eens.. Ik heb dus, naast een dagje voor de jam, ook een dagje in de keuken...
Recept Brioche uit Frankrijk
Fransen eten regelmatig een brioche, een soort zoet brood gemaakt van meel, eieren en suiker. In elk departement in Frankrijk kun je dit zoete brood vinden, elk met een eigen toevoegsel of vorm. Hier in de Provence gaat er vaal oranjebloesemwater door. Hier het recept voor Frans brood.
Pâte de Coings van Christelle
Deze Franse vruchtenblokjes zijn een heerlijk tussendoortje en erg makkelijk zelf te maken. Ik wilde ze deze keer van de kweeperen van de camping maken, maar die waren zo verrot dat het onmogelijk was. Gelukkig had mijn vriendin Christelle ze net gemaaakt!
Vijgentijd in Zuid-Frankrijk!
Een heerlijk frans recept van vijgenjam. Het is net zo simpel te maken als de abrikozenjam, maar er gaat een stuk minder suiker in. Je kunt deze jam trouwens ook prima mixen, de smaak wordt er alleen maar door versterkt! Heerlijk om te eten met kaas of met bijvoorbeeld eendenvlees.
Koekjes bakken: de Franse palmiers
Een makkelijker recept om koekjes te bakken is er niet! Je hebt voor deze palmiers alleen maar bladerdeeg en suiker nodig. Mijn kinderen hebben dit recept op de kleuterschool geleerd. Jong geleerd, oud gedaan! Pas op, ze zijn verslavend lekker





































