Franse financiers maken

Recept financiers

Financiers worden als sinds het midden van 19e eeuw gemaakt in Frankrijk, tenminste dat is de eerste keer dat er een recept van in een kookboek stond. Pierre Lacam heeft 2 verschillende versies in zijn 'Le nouveau Patissier-Glacier' staan. 

Er gaat echter ook een verhaal rond over de nonnen van de order der Visitandines die in de 17e eeuw al kleine cake-achtige gebakjes maakten omdat ze zoveel eiwit hadden die ze niet weg wilden gooien. De nonnen gebruikten het eigeel in verf zodat deze beter aanhechtte. Met het eiwit maakten ze dus cake van eiwit, amandelmeel en boter. 

Het allerlekkerste van de financier is natuurlijk de 'beurre noisette'. Hierbij verwarm je de boter waarbij het water verdampt en de caseïne/melkproteïne karamelliseert. Het ruikt heerlijk, om over de smaak nog maar niet te spreken. Mmmm!

Ik heb gekozen voor het recept van de bekende Ferrandi opleiding in Parijs. Als we dan toch iets super-Frans gaat maken, doen we het ook goed!


Snel recept beurre noisette voor financiers

financiers beurre noisette


Om een goede beurre noisette te maken doe je de boter in een steelpan en laat je deze langzaam smelten. De boter zal een beetje gaan schuimen wanneer hij warm wordt. 

Roer het rustig met een houten pollepel door. 

Wanneer de boter gaat knetteren wordt de scheiding gemaakt. 

Er komen langzaamaan kleine 'bruine stukjes' in de gesmolten boter. 

Wacht tot alles een bruinachtige kleur heeft en lekker ruikt. 

Haal nu de pan van de warmtebron en giet de boter door een hele fijne zeef.

Hou er rekening mee dat er altijd wat van het gewicht verloren gaat. Staat er in het recept dat je 100 gram beurre noisette nodig hebt, begin je met ongeveer 20% meer boter dan de gevraagde hoeveelheid beurre noisette. 



Recept financiers: ingrediënten

financiers ingredienten


Voor het recept van Ferrandi's financiers heb je het volgende nodig:


100 gram beurre noisette (dus zo'n 120 gram boter)

2 gram zout

50 gram honing

160 gram eiwit

70 gram poedersuiker

50 gram amandelmeel

50 gram bloem

Je kunt er verder de zest van een citroen- sinaasappel of pompelmoes doorheen doen.  




Recept financiers

financiers Frans recept

Maak de beurre noisette zoals hierboven beschreven staat.

Zodra de beurre noisette klaar is, voeg je deze toe aan de honing zodat het afkoelt. Het moet ongeveer naar 35°C - 40°C. 

Klop de eiwitten tot ze goed beginnen te schuimen. Het moet absoluut geen stijve meringue worden en voeg de poedersuiker toe. 

Voeg hierna het amandelmeel, de bloem en de zest toe en meng alles goed door. Voeg als laatste het boter-honing mengsel toe. 

Zet het beslag nu minstens 2 uur in de koelkast zodat het opstijft, dan kun je het makkelijker in de spuitzak doen.

Haal het beslag uit de koelkast en doe deze in een spuitzak. Vul de ingevette financier-bakvorm nu met het beslag. Heb je deze bakvorm niet, je kunt eigenlijk elke bakvorm voor kleine cakejes  gebruiken. 

Zet de financiers nu in een voorverwarmde oven van 220°C, verlaag de temperatuur naar 195°C.

Bon appétit!!


Recept Financiers maken Frans

Brioche-brood

brioche brood recept

Dit lekkere zoete brood noemen ze in Frankrijk een brioche. Hij wordt vaak bij het vieruurtje gegeten en dan het liefst met Nutella natuurlijk!

Bakspray

bakspray kopen

Ik gebruik bijna altijd bakspray om mijn bakvormen mee in te vetten. Lekker snel en geen vieze vingers!

Vijgentaart

vijgentaartje maken
Een vijgentaartje is snel gemaakt en 
zalig voor bij de koffie. Je kunt hier ook het recept voor vijgenjam vinden.