Avignon

Het Pauzenpaleis in Avignon

Avignon Frankrijk


Avignon is een levendige stad in het zuiden van Frankrijk. Er wonen ongeveer 90.000 mensen en het staat steevast in de top 10 van de 'fijnste steden om te wonen'- lijst. Het staat bekend om zijn 'Palais des Papes', het Pauzenpaleis, een imposant monument uit de 14e eeuw middenin het centrum van Avignon. Omdat het in Italië erg onrustig was geworden, besluit Paus Clément V het Vaticaan naar Avignon te verhuizen. Negen pauzen hebben uiteindelijk in het 'Palais des Papes gewoond. 

Je kunt het Palais des Papes tegenwoordig bezoeken met een Histopad, een tablet die je in 3D laat zien hoe de verschillende zalen en kamers in het Paleis eruit hebben gezien. De geluidseffecten, je hoort de mensen aan tafel bijvoorbeeld gezellig met elkaar praten, maken de beleving levensecht.

Entree-prijzen: Vol tarief 12 € - Voor andere tarieven en meer informatie:

palais de papes avignon bezoeken
avignon palais des papes

Het theaterfestival van Avignon

avignon theaterfestival


Elk jaar in Juli is het één groot theaterfeest in Avignon. Er is het festival IN, het officiële festival in de klassieke theaters en in de tuin van het Palais des Papes, maar het allerleukste is het OFF-festival. 

Er worden hierin elke dag meer dan 1500 shows, cabarets en toneelstukken aangeboden in verschillende theaters in de stad. Deze theaters gaan van 20 zitplaatsen naar meer dan 400. Ook kun je de hele dag door op straat terecht, verschillende artiesten staan hier hun kunsten te vertonen. 

Het theaterfestival van Avignon wordt elk jaar de laatste drie weken van Juli gehouden. 

Wandelen in het centrum van Avignon

kaart centrum avignon

Er zijn heel wat musea en monumenten te bezoeken in Avignon, maar als ik jullie was, zou mijn eerste stop het Office de Tourisme zijn (VVV) waar je gratis de uitvouwfolder kan halen (rechts naast de balies). 

Hierin vind je niet alleen alle informatie over bezienswaardigheden, maar ook 3 stadswandelingen. Mijn tip: loop in ieder geval de route 'La balade des Papes'. Je komt dan in het hart van Avignon terecht met het Paleis, de beroemde 'Pont d'Avignon' en het park 'Rocher des Doms'. Je kunt dit overigens ook met het treintje doen, zie de informatie hieronder.

Persoonlijk ben ik daarna het meest gecharmeerd van het groene circuit. Je komt langs de gezelligste pleintjes van Avignon. 

Voor meer informatie verwijs ik je door naar het VVV van Avignon.

Met het treintje door Avignon

Treintje centrum Avignon


Zoals ik hierboven al zei, kun je ook met het treintje door Avignon, handig wanneer je wat moeilijk ter been bent en superleuk met kleine kinderen. Je krijgt in 45 minuten de hele stad met al zijn hoogtepunten te zien. De toeristische informatie wordt via een koptelefoon ook in het Nederlands gegeven. 

Tarieven: 6,00 € voor kinderen van 4 tot 12 jaar - 9,50 € voor +12 jaar


Verder is er een handige 'Stop & Go'-bus met open dak. Hiermee kun je bepaalde stukken te voet doen, om daarna zo weer op de bus te stappen. Handig wanneer je bijvoorbeeld ook even naar de overkant wilt om Villeneuve-les-Avignon te bezoeken. Vanaf Ile de Barthelasse kun je heb je een prachtig uitzicht op het Palais des Papes.

Tarieven: 6,00 € voor kinderen van 4 tot 12 jaar - 12,00 € voor volwassenen


Meer weten? Ga naar de website van

Camping du Pont d'Avignon

Een gezellige camping met een geweldig uitzicht op het Palais des Papes. Je kunt lopend naar het centrum via de brug of met het pontje. 

Meer weten? Klik hier!

Camping Fontisson

Avignon overnachten

Deze camping ligt buiten Avignon in Morières-les-Avignon Het is een rustige camping, aanbevolen door de ACSI-gids.

Meer weten? !