Recepten voor vlees- en visgerechten
Zalm van de barbecue
Leer hier hoe zalm op de barbecue kunt maken, zonder dat het aan de gril plakt. In de zomer zijn zalmspiezen van de barbecue met een salade een heerlijke maaltijd en ze zijn heel snel en makkelijk te maken. Heb je wat meer tijd? Marineren kan ook, ik geef je twee recepten.
De vissoep uit Marseille van Dominique
Het recept van deze vissoep komt rechtstreeks uit Marseille! Dominique, een Franse lezeres van Renie's Franse Keuken, heeft het recept en de foto's gemaakt en was zo lief alles te delen. Haar moeder heeft het recept ooit gekregen van Franse super-chef Fonfon. Proberen dus!
Provençaalse kip uit de oven
Het recept van een kippetje zoals je hem op de gezellige marktjes in Frankrijk vindt. Ik gef je hier het recept voor de oven-variant, zoals hij door mamie Elise werd gemaakt. Altijd handig wanneer je eters krijgt, het huis ruikt heerlijk en bijna iedereen vindt het lekker!
Huisgemaakte kipspiesjes op de barbecue
Bij deze huisgemaakte spiezen van kipfilet, eten we vaak een lekkere tomatensalade, aardappeltjes uit de oven (recept staat elders op de site) of maïskolven. Ik maak de spiezen eigenlijk elke keer weer op een andere manier, er zullen dus nog veel meer marinades langskomen deze zomer!
Een Franse visschotel met dorade
Simpel, Frans en geleerd van Mamie Elise de oma van mijn man : Provençaalse Daurade (zeebaars of Dorade in het Nederlands) uit de oven. Wanneer de vis éénmaal graatloos is, is hij boterzacht en smelt op hij op je tong! Zeer de moeite waard!
Hachis Parmentier, een Franse ovenschotel met gehakt
Vandaag een recept met een geschiedenis : de Hachis Parmentier, een ovenschotel met aardappelpuree en vlees. Het gerecht is vernoemd naar zijn uitvinder, de heer Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813) die van de aardappel zijn levenswerk gemaakt had.
Varkensrollade à la Mamie Elise
De Provençaalse keuken zonder knoflook is als het zuiden van Frankrijk zonder zon : ondenkbaar ! Hier het recept van en varkensrollade met knoflook en Provençaalse kruiden zoals Mamie Elise deze maakte. Wij aten het altijd met haricots verts of aardappeltjes.
Provençaals Stoofvlees van Régis
Een van mijn meest dierbare ontmoetingen hier in Frankrijk is ongetwijfeld die met Régis. Sommige ontmoetingen kun je niet uitleggen, vanaf de eerste minuut was er een klik met Régis vooral omdat we één passie deelden : koken ! Hierbij het verhaal en recept van de Provençaalse Daube.
Waarom ik geen slakken eet...
Na het lezen van het verhaal over mijn schoonfamilie en hoe zij aan de slakken voor het Kerstdiner komen, heb je misschien niet zoveel zin in het recept voor slakken. Toch misschien een keer proberen, volgens mijn schoonfamilie smaakt het heerlijk EN van tevoren klaar te maken.
Gevulde Tomaten van mijn schoonvader
Superhandig recept dit, want je kunt er alle overgebleven restjes vlees, vis of groente in kwijt. Met andere woorden: bewaar al je kliekjes en aan het eind van de week maak je deze gevulde tomaten. Normaal gesproken maakt mijn schoonvader deze, dus als hij het kan...
Recept Kreeft van mijn schoonmoeder
Mmmm, dit is ongeveer het lekkerste wat ik hier heb leren eten: kreeft in tomatensaus. Het recept komt van mijn schoonmoeder, die zo lief was om het helemaal voor me uit te schrijven. De kreeft wordt geflambeerd in cognac en daarna gekookt in een pittige tomatensaus.
Zalm in bladerdeeg met spinazie
Het recept voor zalm in bladerdeeg met spinazie kan op veel manieren gemaakt worden. Je kunt het bladerdeeg in de supermarkt kopen of zelf maken, verse spinazie of diepvriesspinazie gebruiken en ricotta of crème fraîche toevoegen. Hier voegen we altijd een scheut witte wijn toe!