Officieel had ik vijf dagen op deze beurs rond mogen snuffelen, maar, gezien de situatie thuis, heb ik het iets rustiger ingepland. Twee dagen dus en man en dochter gingen gezellig mee. We hebben de hele dag rondgeslenterd op de beurs, alles bekeken, aangeraakt, uitgeprobeerd en geproefd.
Uiteindelijk mocht ik van ons drietjes als enige naar binnen bij het WK patisserie. Man en dochter zijn dus op de beursvloer gebleven, terwijl ik tot 4 keer toe gecontroleerd werd en uiteindelijk de zaal in kon. Je mag als pers een plekje uitzoeken direct voor de arena, goede plek dus, maar wàt een camera's en ellebogen. Moeilijk foto's maken dus tussen al die professionals.
De sfeer in de zaal en op de tribunes is fantastisch, alsof je bij de finale van de Champions League zit. Grote groepen mensen zwaaien met vlaggen, hebben hun gezichten beschilderd en moedigen zeer luidruchtig alle internationale deelnemers aan.
Frankrijk heeft helaas dit jaar weer niet gewonnen (de laatste keer was in 2017!), het was voor de zoveelste keer Japan die de hoogste trede van het podium mocht beklimmen en Frankrijk was, net als vorig jaar, tweede. Nederland deed helaas niet mee. Als mijn info correct is, is Nederland in 2005 ooit tweede geworden, we kunnen het dus wel!
Op zondag en maandag werd de Bocuse D'Or gehouden, de meest prestigeuze titel die je kunt winnen als kok. Ik heb de voorbereidingen gezien van het Franse team, ze worden gedrild als militairen door een personal trainer en de gerechten worden over en over en over geoefend, getimed en geproefd. En dit maaaaandenlang. Je moet het echt willen, laten we het zo zeggen.
Dertig jaar na zijn vader, is het de 29-jarige Fransman Paul Marcon die uiteindelijk de eerste prijs in ontvangst heeft mogen nemen. De zaal is echt helemaal uit zijn dak gegaan, samen met bekende topchefs en familie. Oh en de bobo's waren er natuurlijk ook.. We gaan nu heel hard duimen dat Nederland er in 2027 bij is. Eerst moeten Jet Loos en Rowin IJsseldijk de Europese ronde door zien te komen.
Hieronder zie je een impressie van de Sirha en de competities. De volgende Sirha Lyon is in 2027. We gaan ons dan iets beter organiseren zodat de ellebogen en de bobo's ons niks kunnen doen. We weten nu hoe het werkt! De foto's zijn mede gemaakt door mijn dochter Sanne, te vinden op instagram: @la.petite_frenchie