De Sirha in Lyon, het WK patisserie en de Bocuse D'Or 2025

De Sirha, het WK Patisserie en de Bocuse d'Or

Bocuse d'or Lyon
Wat een feestje afgelopen weekend, ik mocht als redactrice voor de Côte & Provence én voor deze blog als journalist naar de Sirha, een immense horeca-vakbeurs, in Lyon. De crème de la crème van de Franse gastronomie komt hier bij elkaar en het WK patisserie en de Bocuse d'Or houden hun finale's. Voor mij een droom die uitkwam!

De beurs zelf is zo ontzettend groot dat je ongeveer 3 dagen nodig hebt om werkelijk alles te kunnen zien. Verschillende stands met professioneel materiaal om te bakken en te koken, grote merken en leveranciers voor restaurants en hotels, een regionale afdeling, een wijn en spirits afdeling, vlees, vis, vegetarisch, patisserie, noem maar op. En je mag alles proeven...

De hele dag door zijn er interviews met bekende chefs en geven zij demonstraties op de stands. Al met al een heel circus en je moet rustig lopen en goed om je heen kijken om maar niets te missen. 

In de hallen zijn ook  verschillende 'arena's' waar competities gehouden worden: brood bakken, suikerwerk maken, een barrista-kampioenschap én natuurlijk het WK patisserie en de Bocuse d'Or. Beetje overweldigend allemaal.

%ACSIFR%

Een dagje op de Sirha


Officieel had ik vijf dagen op deze beurs rond mogen snuffelen, maar, gezien de situatie thuis, heb ik het iets rustiger ingepland. Twee dagen dus en man en dochter gingen gezellig mee. We hebben de hele dag rondgeslenterd op de beurs, alles bekeken, aangeraakt, uitgeprobeerd en geproefd. 

Uiteindelijk mocht ik van ons drietjes als enige naar binnen bij het WK patisserie. Man en dochter zijn dus op de beursvloer gebleven, terwijl ik tot 4 keer toe gecontroleerd werd en uiteindelijk de zaal in kon. Je mag als pers een plekje uitzoeken direct voor de arena, goede plek dus, maar wàt een camera's en ellebogen. Moeilijk foto's maken dus tussen al die professionals. 

De sfeer in de zaal en op de tribunes is fantastisch, alsof je bij de finale van de Champions League zit. Grote groepen mensen zwaaien met vlaggen, hebben hun gezichten beschilderd en moedigen zeer luidruchtig alle internationale deelnemers aan. 

Frankrijk heeft helaas dit jaar weer niet gewonnen (de laatste keer was in 2017!), het was voor de zoveelste keer Japan die de hoogste trede van het podium mocht beklimmen en Frankrijk was, net als vorig jaar, tweede. Nederland deed helaas niet mee. Als mijn info correct is, is Nederland in 2005 ooit tweede geworden, we kunnen het dus wel!

Op zondag en maandag werd de Bocuse D'Or gehouden, de meest prestigeuze titel die je kunt winnen als kok. Ik heb de voorbereidingen gezien van het Franse team, ze worden gedrild als militairen door een personal trainer en de gerechten worden over en over en over geoefend, getimed en geproefd. En dit maaaaandenlang. Je moet het echt willen, laten we het zo zeggen. 

Dertig jaar na zijn vader, is het de 29-jarige Fransman Paul Marcon die uiteindelijk de eerste prijs in ontvangst heeft mogen nemen. De zaal is echt helemaal uit zijn dak gegaan, samen met bekende topchefs en familie. Oh en de bobo's waren er natuurlijk ook.. We gaan nu heel hard duimen dat Nederland er in 2027 bij is. Eerst moeten Jet Loos en Rowin IJsseldijk de Europese ronde door zien te komen. 

Hieronder zie je een impressie van de Sirha en de competities. De volgende Sirha Lyon is in 2027. We gaan ons dan iets beter organiseren zodat de ellebogen en de bobo's ons niks kunnen doen. We weten nu hoe het werkt! De foto's zijn mede gemaakt door mijn dochter Sanne, te vinden op instagram: @la.petite_frenchie 

De Sirha : op de beursvloer:

Sirha 2025 croissants

Het Frans kampioenschap 'Boulangerie'

Het WK Patisserie 2025

Sirha 2025 wk patisserie
Wk patisserie
Sirha 2025 wk patisserie
wk patisserie 2025 Japan
Het kunstwerk van Japan
wk patisserie 2025 Frankrijk
Het eindresultaat van het Franse team

De Bocuse d'Or 2025

Sirha 2025 wk patisserie
De winnaars! 
En een hele trotse vader..

Over Paul Bocuse

Wil je meer weten over de legendarische Paul Bocuse en zijn geweldige kookboek 'De Nieuwe Franse Keuken? 

Paul Bocuse nieuwe franse keuken
Recepten Paul Bocuse

De Nieuwe Franse Keuken

Paul Bocuse nieuwe franse keuken

Hèt kookboek voor iedere Frankrijkliefhebber van de legendarische chefkok Paul Bocuse.

De Bijbel van de Franse Keuken

Leer alle technieken van Franse keuken met Alain Caron

Le Creuset

Avignon overnachten

Ook aan de slag in de keuken? De pannen van Le Creuset zijn mijn favoriet! (en die van mijn Franse schoonfamilie..)

Camping les Avignon

In Villeneuve-les-Avignon ligt Camping les Avignon, een driesterren camping naast het het gemeentezwembad. Staanplaats of mobil-home?

Gites Avignon

Op 12km van Avignon ligt het bekende rosé-dorp Tavel. Tussen de wijngaarden in een authentieke oude mas kun je deze twee gites vinden. Bij de Jardin de Bacchus kun je kiezen uit een gite voor twee personen of een gite voor zes personen. Er is een zwembad en je hebt uitzicht over de wijnvelden en de natuur.

Klik hier voor