Franse boeken en verhalen

uillaume Musso

De Franse koning van de spanning.' ‒ The New York Times - 'De vlotte stijl met hier en daar een literaire verwijzing, doet denken aan de succesformule van Joël Dicker, [...] maar Musso houdt de vaart erin.' ‒ NRC - 'Een topthriller: even ijzingwekkend als hartverscheurend.' - Margriet

In de literaire thriller Het meisje uit de Seine van Guillaume Musso gaat inspecteur Roxane Montchrestien op onderzoek uit als een jarenlang doodgewaande pianiste levend uit de Seine wordt gevist. In de mysterieuze thriller Het meisje uit de Seine van bestsellerfenomeen Guillaume Musso wordt op een ijskoude nacht in Parijs een jonge naakte vrouw uit de Seine gehaald. Ze leeft, maar kan zich niet herinneren wie ze is. Ze wordt naar de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis gebracht, waar met een DNA-test wordt geprobeerd haar identiteit te achterhalen. Ze blijkt een wereldberoemde pianiste, die twee jaar geleden zou zijn omgekomen bij een vliegtuigcrash. En dan ontsnapt ze uit het ziekenhuis.Inspecteur Roxane Montchrestien krijgt de taak om de zaak uit te zoeken. Zo begint een wervelende zoektocht, dwars door Parijs, vol mysterie, leugens en intrige.

Het lied van de Mistral - Olivier Mak-Bouchard

Een duizelingwekkend debuut - de Volkskrant -- Een vervoerende debuutroman - het Parool -- Olivier Mak-Bouchard weet de diepte en de wortels van de Provence te vangen, en geeft een heel andere blik op dat rijke vakantieoord - Psychologies

Op een morgen na een gewelddadige onweersbui komt de hoofdpersoon zijn buurman tegen, een oudere, norse boer die hem meeneemt naar de plek waar de storm een deel van een helling heeft weggeslagen. In de stenen bergwand vinden ze mysterieuze voorwerpen die uit een ander tijdperk lijken te komen: beelden, gebruiksvoorwerpen, zelfs een warmwaterbron die een heilzame werking lijkt te hebben. De mannen besluiten de kostbaarheden niet aan te geven bij de autoriteiten, maar ze zelf op te graven. Al snel worden ze volledig in beslag genomen door het nieuwe decor rond hun huis. Totdat een grondige inspecteur van de gemeente hun idylle dreigt te verstoren.

Kom Atir Kom - Agnita de Ranitz

Dit prachtige boek van Agnita de Ranitz, in Nederland geboren maar sinds haar studiejaren woonachtig in Frankrijk, is een absolute aanrader. 

De roman 'Kom Atir kom' is gebaseerd op de historische voetreis in 1827 van Zarafa, de eerste giraffe in Frankrijk, een diplomatiek geschenk van de pasja van Egypte aan koning Karel X. Tijdens de 42 dagen durende tocht van Marseille naar Parijs wandelt de lezer mee met twee hoofdpersonen die de giraffe begeleiden. De een is de gerenommeerde zoöloog op leeftijd Etienne Geoffroy Saint-Hilaire: katholiek en bekend met het mondaine Parijse leven. De ander is de jonge dierenverzorger Atir: opgegroeid in een Soedanees dorp, moslim en voormalig slaaf.Het bonte gezelschap van dieren en begeleiders trekt door dorpen en steden, geflankeerd door een niet te stuiten mensenmassa die van heinde en verre het 'vriendelijke monster' uit Afrika komt bewonderen.

Koop het boek 'Kom Atir kom' van Agnita de Ranitz bij Bol.com


Marcel Pagnol - De gloriedagen van mijn vader

Marcel Pagnol is een ware legende hier in de Provence. Scholen zijn naar hem vernoemd, zijn boeken zijn verfilmd en de kinderen spelen scènes uit zijn boeken tijdens uitvoeringen. 

Met humor en warmte beschrijft Marcel Pagnol in 'De Gloriedagen van mijn Vader', over de zomervakantie vol simpele geneugten van een hecht gezin: de maaltijden, de omzwervingen met zijn broer, en de toevalstreffer tijdens de jacht die zijn vader naam en faam bezorgt in de wijde omgeving. Marcel wordt verliefd op het zondoorstoofde landschap van de Provence, waar het zo bedwelmend geurt naar lavendel, tijm en rozemarijn.

Het boek is vertaald naar het Nederlands door Marianne Kaas.

'De Gloriedagen van mijn Vader' - Marcel Pagnol kopen bij Libris

Arsène Lupin - Maurice Leblanc

En toen bedacht Netflix dat Arsène Lupin met de Franse acteur Omar Sy wel eens een hit kon worden..

De originele boeken zijn voor het eerst uitgegeven in 1907. In het eerste deel maken we kennis met de 'Gentleman Inbreker' Lupin en zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen. De verhalen zijn afzonderlijke pareltjes, die de auteur tot een heerlijk leessnoer heeft weten te rijgen. Pareltjes die ruim honderd jaar na dato nog steeds een genot zijn om te lezen. Maar liefst 21 boeken volgden. Arsène Lupin groeide uit tot een van Frankrijks meest geliefde personages.

Koop 'Gentleman Inbreker' uit de serie Arsène Lupin bij Bol.com


Ilja Gort - Bed and Breakfast


In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid-­Franse wijndomein. Een televisie ­ploeg met een dubbele agenda wil daar een reality soap van maken, waarna Abel en Angela worden over­rompeld door gasten die het bloed onder hun nagels vandaan halen. Als Abels heimelijke verzet de spuigaten uitloopt, is er geen weg terug: om hun wijndomein van de ondergang te redden moet hij in zee met een onvoorspelbare Franse klusjesman en een Brabantse drugsbaron.

Bed en Breakfast is het hilarische vervolg op Ilja's boek Godendrank, maar uitstekend zonder enige voorkennis te lezen.
Godendrank - Ilja Gort

'Godendrank' is het eerste boek over Abel en de voorganger van Bed en Breakfast.  'Godendrank' is ‘Ik vertrek’ in de overtreffende trap. Met veel humor beschrijft Gort de avonturen van dromer Abel en zijn nuchtere vrouw Angela die hun winkeltje in de Amsterdamse Jordaan verkopen om een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk te beginnen. Ze worden getroffen door bizarre tegenslagen en Abel besluit wiet te gaan telen om zijn wijn te voorzien van een scheut geestverruiming. Daarmee kruisen ze het pad van lieden die het niet zo nauw nemen met de wet, hetgeen leidt tot hilarische gebeurtenissen en een spetterende ontknoping.

Ilja Gort is schrijver, wijnboer en tv-maker. Hij schreef onder andere Leven als Gort in Frankrijk, De Wijnsurvivalgids, een zestal boeken in de reeks Slurp! en de romans De Vrouwenslagerij en De Geluksvogel.

Het boek van Ilja Gort 'Godendrank' bij Libris kopen