Vegetarische recepten

Deze vegetarische recepten komen uit de Franse Keuken. De meeste recepten komen van 
mijn Franse familie, maar vrienden dragen ook hun steentje bij. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
  • gaspacho

    Gaspacho, een zomerse soep

    Gaspacho is een koude groentesoep die oorspronkelijk uit Spanje komt. Wist je dat in de allereerste gaspacho's helemaal geen tomaat zat? Nu ondertussen wel en niet zo'n beetje ook: het is de basis van deze koude soep. Hij is niet super lang houdbaar, dus snel opeten!

  • aardappelgratin

    Aardappelgratin van mijn schoonmoeder

    Ik heb heel veel verschillende recepten van deze aardappelgratin langs zien komen met de jaren, maar de allerlekkerste blijft toch die van mijn schoonmoeder. Alles wordt hier altijd 'au pif' oftewel uit de losse hand gedaan, maar ik heb het recept voor jullie uit kunnen schrijven. 

  • Hartige taart met tomaten en roomkaas

    Gevulde aubergine uit de oven

    Deze week zijn de dagen hier wat kouder door de wind van de Mistral, dus het was tijd voor een wat 'warmer' recept! Aubergines farcies, oftewel gevulde aubergines, vragen iets meer tijd om te maken, maar ze zijn het meer dan waard! Het recept kan ook zonder vlees gemaakt worden.

  • Makkelijk Recept Ratatouille

    Echt Provençaals Ratatouille recept

    La Ratatouille, een typisch Provençaals gerecht en één van de eersten die de vrouwen van de familie me hier geleerd hebben. Er zijn veel verschillende varianten, maar als eerste de 'officiële'  Provençaalse familie-versie (en daarna de makkelijke (lees luie) versie).

  • Aardappel oven recept

    Aardappeltjes uit de oven van Charlotte

    Deze keer ga ik je uitleggen hoe je heel makkelijk aardappeltjes in de oven maakt. Het ideale aan dit recept is dat de voorbereiding ongeveer 5 minuten in beslag neemt en dat je de aardappeltjes daarna een minuut of veertig in de oven doet zonder er nog naar om te kijken. 

  • Uienquiche recept

    Een simpele Franse Uienquiche

    Een franse uientaart is heel makkelijk te maken, je moet alleen even geduld hebben want de uien moeten echt boterzacht worden. Het deeg kun je OF zelf maken met het basisrecept deeg OF je koopt een uitrolbaar deeg. De uientaart staat hier regelmatig op tafel. 

  • tomatensaus maken

    Tomatensaus maken

    Heb je besloten om zelf pizza te maken? Begin dan hier met de tomatensaus! Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor je pasta, tomatentaart of zelfs lasagne. De beste tip die ik je kan geven? Gebruik altijd een zoete aardappel! Lees er meer over in dit recept.  

  • recept vegetarische lasagne

    'Kindvriendelijke' Groente-Lasagne

    Wanneer ik aan mijn kinderen vraag wat ze willen eten? Lasagna, maar dan wel die van mama! 
    We gaan nu voor de snelle ik-kom-thuis-van-mn-werk-en-moet-nog-snel-even-eten-maken-versie! Niet aan mijn familie vertellen...

  • recept courgettesoep

    Recept courgettesoep

    Het recept voor deze courgettesoep komt van de tante van mijn Franse man. De soep kan koud of warm gegeten worden en wordt hier vaak geserveerd in een verrine, als voorgerecht. Voor de koude winterdagen is de soep ook heerlijk, vooral met een scheut olijfolie.

  • vegetarisch recept gevulde paprika

    Vegetarisch recept: Gevulde paprika

    De gevulde paprika's zijn heerlijk voor in de zomer. Wij eten er dan vaak een salade bij. In de winter maken we het gerecht wat machtiger door er rijst bij te eten. Het kost wat tijd, maar aan het einde van het recept vind je ook de snelle versie van de gevulde paprika.

  • recept omelet met wilde asperges

    Recept omelet met asperges

    Vanaf begin maart/april vind je hier in de Provence groene, wilde asperges. Wij gaan vaak met de hele familie op stap en komen dan, enkele uren later, hopelijk met een flinke oogst terug. Met deze asperges maken we dan een omelet en dat recept vind je hier!

  • Frans recept voor romige Pompoensoep

    De dagen worden kouder hier en de soeppan is weer tevoorschijn gehaald. Soep wordt veel gegeten in Frankrijk, vooral 's avonds. Wat brood erbij of een quiche en de soep wordt een hele maaltijd. Hier het recept voor een pompoensoep, heel simpel om te maken en voor het hele gezin.

  • makkelijk recept bechamel

    Recept béchamelsaus voor groente en vis

    Bechamelsaus is één van de bekendste sauzen van de Franse gastronomie. Het wordt gebruikt als groentesaus maar bijvoorbeeld ook voor een heerlijke croque monsieur. Hier het recept voor bechamel een simpele groentesaus én het recept voor een preischotel uit de oven.

  • Zelf pasta maken

    Toen ik éénmaal hier in Zuid-Frankrijk ging wonen, kwam ik er tot mijn verbazing achter dat hier toch ook heel wat pasta gegeten werd en dat ‘pâtes au beurre’ een heel normaal geaccepteerd gerecht was ! Pâtes au beurre is, de naam zegt het al, een bord gekookte pasta met boter…

  • vegetarisch recept quiche met aubergine

    Vegetarisch recept: Quiche met aubergine

    Deze quiche met aubergine heb ik laatst voor een picknick gemaakt. Heerlijk met een tomatensalade of vlees van de barbecue in de zomer. In de winter eten we vaak quiche met een huisgemaakt soepje. Laat de aubergine lang doorsudderen, de groente wordt er alleen maar lekkerder van!

  • Een simpele aardappel-preisoep

    Ik denk dat de aardappel-prei soep toch wel de meest gegeten soep is hier : weinig ingrediënten, snel gemaakt en de kinderen vinden het eigenlijk altijd lekker. Handige tip: je kunt er ook andere groentes in 'verstoppen' ! Al is dit meer nodig voor mijn man dan voor de kinderen...

  • recept wortelsoep frankrijk

    Velouté de Carottes, een simpele wortelsoep

    Worteltjes worden hier in de Provence voornamenlijk geraspt gegeten met vinaigrette, maar met kouder weer maken we er een wortelsoep van. Makkelijk te maken en zeer gewaardeerd door de kinderen. Je kunt hier ook het recept van de pompoensoep vinden.

  • Hartige taart met tomaten

    Hartige taart met tomaten

    Bij deze het recept van een heerlijke Tarte à la Tomate. Met natuurlijk als eerste existentiële vraag: is de tomaat nu fruit of is het groente? Het antwoord op deze vraag én de vraag: 'Waar komt de tomaat vandaan?', vind je in dit verhaal terug! Heerlijk om te eten, makkelijk om te maken!

  • Gevulde eieren Frans

    Recept gevulde eieren

    Deze gevulde eieren eten we hier voornamenlijk met Pasen. Het recept is gebaseerd op een prachtige felgele bloem die in de winter aan de Côte d'Azur en in de Provence bloeit. Het recept is van mijn schoonmoeder, probeer zeker haar mayonnaise ook eens uit, die is heerlijk!

  • Deeg voor quiche

    Quiche-deeg maken

    Oké, nu allemaal even opletten: leer uit je hoofd 250 - 100 - 100. Ik herhaal 250 - 100 -100. Heb je hem? Dan ben je klaar voor het basis-recept deeg, dat ik heb geleerd van Mamie Elise... voor taarten, quiches, gebak en pizza's.. Ik gebruik het zeer regelmatig !

  • recept bloemkoolschotel met bechamel en kaas

    Recept bloemkoolschotel uit de oven

    De meest bekende bloemkoolschotel uit die oven is die met bechamelsaus. Deze groensaus is makkelijk zelf te maken. De bechamel heeft maar weinig ingrediënten nodig: boter, meel en melk. De bloemkool met kaas en bechamel gaat 20 minuten in de oven en bon appétit!

  • borrelhapjes maken

    Pizza borrelhapjes

    Ben je op zoek naar een leuk recept voor borrelhapjes? Probeer deze dan zeker eens. Gebaseerd op een pizza, maar dan in een kleine bladerdeegvorm. Je kunt deze ook zeker met kinderen maken, zo makkelijk is het! Veel plezier bij het maken.

  • bladerdeeg maken recept

    Tien tips om makkelijk bladerdeeg te maken

    Bladerdeeg maken is even een karweitje, maar wanneer je het een paar keer maakt, heb je snel de slag te pakken. Lees hier eerst de tien tips & tricks voor een mooi bladerdeeg en ga daarna aan de slag met het recept wat ik heb gekregen van de plaatselijke bakker. 

  • gevulde champignons borrelhapje

    Gevulde champignons voor de borreltafel

    De gevulde champignons zag ik altijd als een typisch wintergerecht, maar ze doen het uiteindelijk ook heel goed in de zomer bij het Franse apéritief. Het is een heel simpel recept waarmee je eindeloos kunt variëren. Dit is een vegetarische versie.