Recept gevulde eieren

Gevulde eieren Frans

Gevulde eieren eten we hier het hele jaar door. Vooral mijn schoonouders maken ze vaak in grote getale en hier komt altijd een deel van in onze koelkast terecht.

Ook Pasen, een religieus feest natuurlijk, is hier bij mijn schoonfamilie vooral een feest van eieren gevuld met mayonaise en verder staat er dan ook lamsvlees met jus op tafel en als nagerecht chocolademousse. (oftewel, je moet het lijnen dit weekend even vergeten…)

Culinair gezien is het Paasweekend hier verdeeld in twee delen. De zondag met, tussen de middag, eerst het zoeken van de verstopte chocolade-eieren. Deze zijn niet verstopt door een Paashaas, maar meegebracht door de kerkklokken.

Heel vroeger werden in de vastentijd voor Pasen eieren meegenomen naar de kerk en deze werden daar aan de klokken vastgemaakt. Vanaf de donderdag voor Pasen stopten de kerkklokken met luiden om de kruisiging van Jezus te herdenken. Aan kinderen werd het verhaal verteld dat de klokken naar Rome waren vertrokken om de Paus te bezoeken. Op de zondag van Pasen, om 12h00, begonnen dan overal de kerkklokken weer te luiden om de verrijzenis van Jezus te vieren en dit gaf voor de kinderen aan dat ze de hardgekookte eieren konden gaan zoeken die de teruggevlogen kerkklokken in de tuin hadden laten vallen. 

Gevulde eieren voor Pasen

Recept gevulde eieren Frankrijk

Ook nu gaat dit hier in mijn omgeving nog steeds zo. De klokken van de kerk hebben we sinds donderdag niet meer gehoord om de vastentijd te volgen, maar zondag om 12h00 gaan ze luiden en gaan de kinderen de eieren zoeken, al zijn deze tegenwoordig van chocola. Op de foto zie je de vitrine van de chocolatier Hawecker hier in Chateaurenard.

Hierna gaan we aan tafel met familie voor het traditionele Paasdiner. Voor ons zondag : Œufs Mimosa en gerookte zalm, gebraden lamsvlees met brood en als toetje chocola en aardbeien. Het brood voor bij het lamsvlees gaat mee de oven in en wordt onder het lamsvlees gelegd zodat de jus door het brood opgevangen wordt. Heerlijk ! (maar dat bedoelde ik dus met dat niet-lijnen)

Paasmaandag is traditioneel de dag dat je met je gezin erop uit gaat en dan wordt er buiten gepicknickt. Op het menu ? Allerlei eiergerechten : omelet, quiche, asperges met hardgekookte eieren of de Œufs Mimosa..

En dat laatste is het nieuwe recept op de site! Dit is overigens HET gerecht van mijn schoonmoeder Françoise want zodra mijn kinderen bij haar eten, vragen ze deze gevulde eieren, dus ook buiten Pasen om. Het is een heel makkelijk gerecht, een beetje zoals gevulde eieren met mayonaise, maar er zit een kleine twist aan en dat is dus de Mimosa.

Gevulde eieren en Mimosa

Recept gevulde eieren met mayonnaise

De Mimosa is een prachtige felgele bloem die vanaf eind December tot ongeveer eind Maart in bloei staat. De bloem is het symbool geworden van de Côte d’Azur en er is een prachtige route aan gewijd van ongeveer 130 km waarbij je van dorp naar dorp gaat om de gele pracht te bewonderen. 

In Februari zijn er ook verschillende ‘Mimosa’-feesten onder andere in Mandelieu-La Napoule en Sainte Maxime. Zeer de moeite waard want in de winter-periode is er nog maar weinig kleur te zien aan de Côte d’Azur en dan zijn deze gele pluisbloemen een verademing !


En dat pluisje, daar gaat het nou om ! Want bij de Œufs Mimosa houd je enkele gekookte eierdooiers achter om ze te raspen en deze doe je aan het eind van het recept over je gevulde eieren..de Mimosa !

Makkelijk recept gevulde eieren

Gevulde eieren maken

Wat heb je nodig om gevulde eieren te maken? (voor 5 personen, 1 ei per persoon)

voor de mayonaise:

- 2 eidooiers 

- smaakmakers, in mijn schoonmoeders geval zout, peper, 1 theelepel mosterd en azijn

- olie (olijf, zonnebloem of wat je lekker vindt), de hoeveelheid ligt een beetje aan je eigen smaak, 'dikke' of 'dunne' mayonnaise. Ga uit van ongeveer 10cl per eidooier, dus in dit geval 20cl. 

Begin met het goed door elkaar mixen, met een garde, van de eierdooiers, mosterd, zout, peper en azijn 

Wanneer dit een glad mengsel geworden is, doe je er heel langzaam de olie bij, terwijl je fel doorgaat met het kloppen van het mengsel. Beetje bij beetje de olie erbij gieten, totdat het mengsel de juiste consistentie heeft. Et voilà! 

Ik maak overigens de mayonaise altijd met de keukenmachine, mijn schoonmoeder altijd met de hand!

Zet de mayonaise even in de koelkast zodat deze opstijft. 

Eieren vullen mayonaise
Snijd de 5 hardgekookte eieren in de lengte doormidden en haal de dooiers eruit.

Met een vork prak je nu de helft van deze eidooiers zo fijn mogelijk en mix je ze met de mayonaise en maak je dit op smaak

De eidooiers die over zijn, rasp je, dit is de Mimosa!

Het mayonaise-mengsel doe je met een klein lepeltje terug in de eieren en dan strooi je de 'Mimosa' eroverheen. En klaar ! Zo simpel kan lekker koken zijn..


Hoe maak ik mayonaise
Mayonaise maken recept
Frans recept gevulde eieren en huisgemaakte mayonnaise

Makkelijke versie gevulde eieren

De makkelijke, lees 'luie' versie:

De makkelijke versie van dit recept maak je natuurlijk met kant en klare mayonaise! 

Wanneer eten we dit?

Met Pasen, maar eigenlijk het hele jaar door. Een ideaal voorgerecht wanneer je mensen te eten hebt.