Recept Chocolademousse

recept chocolademousse


De 'Franse' Mousse au Chocolat' is uitgevonden door de Zwitserse kok Charles Fazi. De chocolademousse is dus niet echt een Franse uitvinding, maar ondertussen wel één van de bekendste desserts uit de Franse keuken. Kok Fazi werkte overigens aan het hof van Lodewijk de XVIe dus een beetje Frans is het wel. In 1755 komen we de naam chocolademousse voor het eerst tegen, het dessert gaat dus al heel wat eeuwen mee. 

De chocolademousse is en blijft dus een klassieker in de Franse keuken. Net als de crème brulée staat dit heerlijke dessert in bijna elk restaurant nog steeds op het menu. Het recept voor de chocolademousse is echt heel makkelijk! Zorg ervoor dat de eieren niet te koud zijn, zodat de mousse goed stevig wordt. En zet de mousse zodra hij klaar is, direct terug in de koelkast. Wil je overigens een koffie-smaakje aan je chocolademousse toevoegen? Voeg dan een kleine, stevige kop koffie toe (het liefst een espresso) tijdens het smelten van de chocola! 

Het recept voor een stevige chocolademousse

chocolademousse recept

Wat heb je nodig voor het recept van een stevige chocolademousse:

100 gram pure chocola
1 zakje vanillesuiker
3 eieren


Hoe maak je de chocolademousse

chcolademousse maken
Split de eieren en doe de eiwitten in een kom. 

Breek de chocola in stukjes en smelt deze 'au bain marie'. Dit doe je door de kom met de chocola op een pan met kokend water te zetten. Je kunt de chocola overigens ook in de magnetron smelten, maar voeg er dan wel een paar eetlepels melk aan toe en roer de chocola elke 30 seconden goed door. 

Wanneer de chocola gesmolten is, haal je de kom van de pan en roer je het eigeel van de drie eieren en de vanillesuiker erdoor. 

Klop nu de eiwitten op tot ze heel stevig zijn. Nu kun je heel voorzichtig het eiwit door de chocola scheppen. Het duurt even voor al het wit verdwenen is, maar het is de moeite waard de tijd te nemen voor deze stap. 

Zodra de chocolademousse klaar is, kun je hem in een spuitzak doen om hem netjes in verrines te spuiten. Je kunt natuurlijk ook gewoon de mousse met een lepel in een kommetje scheppen, minder mooi, maar zeker niet minder lekker! Bon appétit!
provence

aubergine uit de oven
Klik hier voor het makkelijke recept van gevulde aubergines uit de oven. De hele familie smult er van!

recept chocoladetaart frankrijk
Het recept van de chocoladetaart van vriendin Marjolaine. Leuk om met kinderen te maken!

ovenschotel vis recept
Een hele snelle en lekker ovenschotel met daurade oftewel zeebrasem. Ook prima te maken met zalm.