Zelf marshmallow maken

marshmallow maken


Voor Halloween hebben we dit jaar spook-marshmallows gemaakt.Na een kookworkshop bij la Mirande***** in Avignon heb ik het basis-idee onder de knie gekregen en ik vind het nu zo leuk om te maken. Het is een 'fluffy' deeg wat je maakt, heerlijk! 

Op de foto's zie je dus onze spookjes, tot leven gebracht door mijn dochter Sanne, maar je kunt de marshmallow in elke gewenste vorm maken. Hou wel goed in de gaten dat het mengsel nog lauw moet zijn wanneer je het in een vorm of een spuitzak doet. Wanneer het te koud is, gaat de gelatine werken en kun je er niet zoveel meer mee. (behalve opeten!).

Ik gebruik zelf eigenlijk altijd een spuitzak, maar je kunt de marshmallow natuurlijk ook gewoon op een bakplaat uitstrijken in de gewenste dikte, hem laten drogen en daarna in blokjes snijden. 

Hoe maak je marshmallow: de ingrediënten

marshmallow recept

65 gram eiwit

262 gram suiker

160 gram water

15 gram gelatine

Leg de gelatine-blaadjes ongeveer 20 minuten in een bak met koud water.

We gaan nu een Italiaanse merengue maken. 

Doe het water en de suiker in een pan en warm deze op tot 127 °C

Wanneer de thermometer in de suiker 120 °C aangeeft, kun je beginnen met het eiwit op te stijven.

Giet nu de suiker (127°C) op het mousserende eiwit.

Wanneer deze er goed doorheen gemengd is, knijp je de gelatine uit en doe je deze zo droog mogelijk bij het eiwit.

Laat nu de merengue doordraaien tot de buitenkant van de kom lauw aanvoelt. Zoals al eerder gezegd: je kunt de marshmallow in elke vorm maken, zolang je er mee werkt als het nog lauw is. Zodra het koud wordt, doet de gelatine zijn werk en kun je de vorm niet meer veranderen. 

Wanneer je de marshmallow in de juiste vorm hebt, strooi je er een één op één mix van poedersuiker en maizena overheen. Bij het 'loshalen' van de marshmallow doe je dit nog een keer met de kanten die niet droog zijn.

Nu kun je de marshmallow laten drogen. (en daarna natuurlijk opeten! :-))

Marshmallow smaken en vormen

Marshmallow minimarshmallow

Er zijn legio varianten voor marshmallows. Tijden de kookworkshop hebben we een verveine (verbena) variant gemaakt en sinaasappel-marshmallows. Vooral die laatsten waren niet te versmaden! De gedroogde verveine-poeder en de sinaasappelrasp hebben we na de gelatine bij de merengue gedaan. Dit kun je dus ook doen met bijvoorbeeld kaneel, citroenrasp maar ook een natuurlijk aroma uit een flesje, wat dacht je van aardbeien of pistache.

Je kunt natuurlijk ook kleurstof toevoegen voor een roze of groene marshmallow. Dit doe je ook weer door de kleur direct bij de merengue in de kom te laten meedraaien. Gebruik je liever natuurlijke producten? Bietensap en wortelsap werken ook prima!

Oh, en de marsmallows zijn een dag later nog lekkerder! Ze hebben dan een krokant korstje en de binnenkant is zacht en romig.

Bon appétit!

recept chocoladetaart frankrijk
Het recept van de chocoladetaart van vriendin Marjolaine. Alles in één pan, dus leuk om met kinderen te maken!

Bij deze het familierecept van een Franse Tarte Tatin, oftewel een omgekeerde appeltaart. Lekkerder wordt het echt niet!

Ile Flottante uit de oven

Het recept voor een Ile flottante uit de oven. Het duurt iets langer dans de magnetronversie, maar het is mijn absolute favoriet!