Chocolade dessert: crème au chocolat


Let op: dit is het perfecte recept om samen met de financiers te maken. Voor de financiers gebruik je de eiwitten, voor dit chocolade dessert, de crèmes au chocolat, het eigeel. 

Wanneer je in de Franse supermarkt loopt, zie je altijd kilometers lange schappen met bakjes yoghurt, vanille-toetjes, crème brûlée, fruityoghurt en de chocoladevla. Ik ben eerlijk, ik koop ze eigenlijk nooit, we eten geen dessert thuis. Geen principe iets, gewoon zo gegroeid. 

Wanneer er wel een dessert op tafel staat, maken we deze altijd zelf. Zo ook dit chocolade dessert. 

Het is gebaseerd op een crème anglaise, vandaar het eigeel. Ik heb wel flink minder suiker in het recept gedaan, zo komt de chocolade smaak lekker naar boven. 

Ingrediënten voor het chocolade dessert

chocola dessert


3 eidooiers

20 à 30 gram suiker

50 cl een mix van kookroom en melk, de verhoudingen mag je helemaal zelf bepalen, ik doe meestal half-half

180 gram pure chocola

Je kunt het recept natuurlijk ook met melkchocolade maken, maar dan zou ik er helemaal geen suiker in doen. Door het gebruik van een crème anglaise, valt de hele pure smaak van de chocola weg, dus dit vinden we hier thuis het lekkerste.



Recept chocolade dessert

recept met chocolade dessert


Doe de eidooiers en de suiker in een mengkom en klop deze tot een witte en schuimachtige massa. 

Breng ondertussen de melk en de kookroom langzaam tot het kookpunt. Wanner het goed heet is, giet dan ongeveer 1/3 op het eimengsel en roer goed door. Giet nu alles weer terug in de pan en 'kook' de crème anglaise tot het een goede dikte heeft. Vooral blijven roeren zodat het niet aankoekt en verbrand. 

Haal nu de pan van het vuur en doe de in stukken gebroken chocola erdoorheen. 

Giet het chocolade dessert nu in individuele kommetjes en zet ze ongeveer 2 uur in de koelkast. 

Je kunt de chocolade dessert nu afmaken met bijvoorbeeld stukjes chocola, noten of met amandelschaafsel uit de oven. 


chocolade dessert recept frankrijk

Kookboek Franse Keuken

Kookboek van 'Koken met Karin' over de Franse Keuken

Gegrilde kip uit de oven

Ook zo'n zin in een 'Frans' kippetje. Hier het recept voor kip uit de oven, zoals te koop op de Franse markt.

Bij deze het familierecept van een Franse Tarte Tatin, oftewel een omgekeerde appeltaart. Lekkerder wordt het echt niet!