Recepten voor hartige gerechten uit Frankrijk

Deze hartige recepten komen uit de Franse Keuken. De meeste recepten komen van 
de oma's en tante's van mijn Franse man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
  • Hartige taart met tomaten en roomkaas

    Gevulde aubergine uit de oven

    Deze week zijn de dagen hier wat kouder door de wind van de Mistral, dus het was tijd voor een wat 'warmer' recept! Aubergines farcies, oftewel gevulde aubergines, vragen iets meer tijd om te maken, maar ze zijn het meer dan waard! Het recept kan ook zonder vlees gemaakt worden.

  • Hartige taart met tomaten en roomkaas

    De hartige taart van Delphine

    We hebben vorige week bij Delphine gegeten die ons een heerlijke hartige taart heeft voorgeschoteld. De hartige taart met tomaten en courgettes is heerlijk om te serveren als hoofdgerecht met bijvoorbeeld een salade, als voorgerecht of bij het apéro. 

  • recept vegetarische lasagne

    'Kindvriendelijke' Groente-Lasagne

    Wanneer ik aan mijn kinderen vraag wat ze willen eten? Lasagna, maar dan wel die van mama! 
    We gaan nu voor de snelle ik-kom-thuis-van-mn-werk-en-moet-nog-snel-even-eten-maken-versie! Niet aan mijn familie vertellen...

  • Echt Provençaals Ratatouille recept

    La Ratatouille, een typisch Provençaals gerecht en één van de eersten die de vrouwen van de familie me hier geleerd hebben. Er zijn veel verschillende varianten, maar als eerste de 'officiële'  Provençaalse familie-versie (en daarna de makkelijke (lees luie) versie).

  • Frans recept rollade uit de oven

    Varkensrollade à la Mamie Elise

    De Provençaalse keuken zonder knoflook is als het zuiden van Frankrijk zonder zon : ondenkbaar ! Hier het recept van en varkensrollade met knoflook en Provençaalse kruiden zoals Mamie Elise deze maakte. Wij aten het altijd met haricots verts of aardappeltjes.

  • makkelijk recept bechamel

    Recept béchamelsaus voor groente en vis

    Bechamelsaus is één van de bekendste sauzen van de Franse gastronomie. Het wordt gebruikt als groentesaus maar bijvoorbeeld ook voor een heerlijke croque monsieur. Hier het recept voor bechamel een simpele groentesaus én het recept voor een preischotel uit de oven.

  • gaspacho

    Gaspacho, een zomerse soep

    Gaspacho is een koude groentesoep die oorspronkelijk uit Spanje komt. Wist je dat in de allereerste gaspacho's helemaal geen tomaat zat? Nu ondertussen wel en niet zo'n beetje ook: het is de basis van deze koude soep. Hij is niet super lang houdbaar, dus snel opeten!

  • zelf pizza maken

    Zelf pizza maken

    Altijd al zelf pizza willen maken? Ik leer het je hier. Je kunt met de verschillende recepten zelf kiezen hoeveel etappes je van A tot Z wilt maken (het pizzadeeg bijvoorbeeld) en welke je deze keer in de supermarkt haalt door gebrek aan tijd. Het is misschien even oefenen, maar de moeite waard!  

  • Gevulde tomaten recept

    Gevulde Tomaten van mijn schoonvader

    Superhandig recept dit, want je kunt er alle overgebleven restjes vlees, vis of groente in kwijt. Met andere woorden: bewaar al je kliekjes en aan het eind van de week maak je deze gevulde tomaten. Normaal gesproken maakt mijn schoonvader deze, dus als hij het kan...

  • camembert uit de oven met appel

    Camembert uit de oven met appel

    Voor de koude dagen is dit een heerlijk recept om te delen. Wij zetten de doosjes met gesmolten camembert uit de oven altijd midden op tafel en iedereen eet het dan met een stukje stokbrood of toast. Je kunt eerste de appeltjes maken en vlak voor het serveren de kaas.

  • Hartige taart met tomaten

    Hartige taart met tomaten

    Bij deze het recept van een heerlijke Tarte à la Tomate. Met natuurlijk als eerste existentiële vraag: is de tomaat nu fruit of is het groente? Het antwoord op deze vraag én de vraag: 'Waar komt de tomaat vandaan?', vind je in dit verhaal terug! Heerlijk om te eten, makkelijk om te maken!

  • quiche met zalm

    Quiche met zalm

    Voor deze quiche met zalm gebruikte ik gerookte zalmblokjes én een kant-en-klaar deeg. Hierdoor staat deze lekker quiche dus in een mum van tijd op tafel! Lekker met een salade zoals op de foto, maar in de winter kun je er ook een soep bij serveren. 

  • aubergine oven

    Aubergine uit de oven

    Dit recept met aubergine maak je heel makkelijk in de oven. Wij eten het aubergine-brood vaak met een huisgemaakte tomatensaus bij een apéritif dinatoire. Makkelijk te doen, want we eten dit gerecht koud. Je kunt het dus van tevoren klaarmaken.

  • vegetarisch recept quiche met aubergine

    Vegetarisch recept: Quiche met aubergine

    Deze quiche met aubergine heb ik laatst voor een picknick gemaakt. Heerlijk met een tomatensalade of vlees van de barbecue in de zomer. In de winter eten we vaak quiche met een huisgemaakt soepje. Laat de aubergine lang doorsudderen, de groente wordt er alleen maar lekkerder van!

  • vegetarisch recept gevulde paprika

    Vegetarisch recept: Gevulde paprika

    De gevulde paprika's zijn heerlijk voor in de zomer. Wij eten er dan vaak een salade bij. In de winter maken we het gerecht wat machtiger door er rijst bij te eten. Het kost wat tijd, maar aan het einde van het recept vind je ook de snelle versie van de gevulde paprika.

  • quiche ham prei

    Recept quiche met ham en prei

    Een lekkere quiche voor alle jaargetijden. Deze quiche met ham en prei is makkelijk te maken en bijna iedereen vindt hem lekker. Zorg dat je de prei goed laat sudderen zodat hij smelt op je tong. Het familie-recept voor de ham-prei quiche vind je hier.

  • recept franse vinaigrette

    De vinaigrette van Mamoune

    Fransen eten meer dan 5 kilo sla per persoon per jaar. Hoewel dit heel gezond lijkt, wordt deze sla wel met een vinaigrette en brood gegeten. Hier vind je het familierecept van de vinaigrette van Mamoune, de oma van mijn Franse man. Het is één van de weinige vinaigrette recepten waar geen mosterd inzit.

  • Recept Croque Monsieur

    Recept Croque-Monsieur, de Franse tosti

    De Franse croque-monsieur blijft een topper, zowel tussen de middag in de bistro's als bij de bakker in de vitrine. Het recept van de croque-monsieur uit de oven kreeg ik van Philippe. Ontzettend handig wanneer je meerdere monden te voeden hebt, je maakt er in één keer 8! 

  • pannenkoeken recept hartig

    Frans pannenkoeken recept: hartige crêpes

    Voor het recept van de hartige crêpes ben ik een avondje bij mijn Bretonse vrienden Bruno en Charlotte gaan eten. Je vindt hier dus het originele Bretonse recept én de manier om de hartige crêpes te bakken. Ideeën genoeg, kijk maar eens aan het eind van het recept. 

  • Bladerdeeg hapjes met knakworst

    Fransen zijn dol op aperitieven en er staan hierbij altijd veel bladerdeeg hapjes op tafel. Hier het simpele recept van de knakworstjes in bladerdeeg, vaak gemaakt door de kinderen want het is een leuk werkje. Oh en ze zijn vooral heel erg lekker, dat zal ook wel meespelen.

  • aardappelgratin

    Aardappelgratin van mijn schoonmoeder

    Ik heb heel veel verschillende recepten van deze aardappelgratin langs zien komen met de jaren, maar de allerlekkerste blijft toch die van mijn schoonmoeder. Alles wordt hier altijd 'au pif' oftewel uit de losse hand gedaan, maar ik heb het recept voor jullie uit kunnen schrijven. 

  • recept courgettesoep

    Recept courgettesoep

    Het recept voor deze courgettesoep komt van de tante van mijn Franse man. De soep kan koud of warm gegeten worden en wordt hier vaak geserveerd in een verrine, als voorgerecht. Voor de koude winterdagen is de soep ook heerlijk, vooral met een scheut olijfolie.

  • bladerdeeg maken recept

    Tien tips om makkelijk bladerdeeg te maken

    Bladerdeeg maken is even een karweitje, maar wanneer je het een paar keer maakt, heb je snel de slag te pakken. Lees hier eerst de tien tips & tricks voor een mooi bladerdeeg en ga daarna aan de slag met het recept wat ik heb gekregen van de plaatselijke bakker. 

  • recept omelet met wilde asperges

    Recept omelet met asperges

    Vanaf begin maart/april vind je hier in de Provence groene, wilde asperges. Wij gaan vaak met de hele familie op stap en komen dan, enkele uren later, hopelijk met een flinke oogst terug. Met deze asperges maken we dan een omelet en dat recept vind je hier!

  • Recept quiche met tonijn

    Recept Quiche met Tonijn

    De quiche met tonijn maar ik vaak van tevoren. Of ik zet hem hierna in de koelkast en eet hem in de twee volgende dagen, of ik zet hem in de vriezer voor de dagen dat ik gen tijd heb om te koken. De quiche met tonijn is heerlijk bij een salade of om mee te nemen bij een picknick.

  • Frans recept voor romige Pompoensoep

    De dagen worden kouder hier en de soeppan is weer tevoorschijn gehaald. Soep wordt veel gegeten in Frankrijk, vooral 's avonds. Wat brood erbij of een quiche en de soep wordt een hele maaltijd. Hier het recept voor een pompoensoep, heel simpel om te maken en voor het hele gezin.

  • Quiche Lorraine, een Franse klassieker.

    De Quiche Lorraine wordt overal in Frankrijk gegeten. Lekker bij een picknick, een aperitief maar ook 's avonds wanneer we soep eten. Dit is het recept zoals ik het hier geleerd heb van Mamie Elise, maar ik geef ook tips om de quiche naar je eigen smaak te maken!

  • tomatensaus maken

    Tomatensaus maken

    Heb je besloten om zelf pizza te maken? Begin dan hier met de tomatensaus! Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor je pasta, tomatentaart of zelfs lasagne. De beste tip die ik je kan geven? Gebruik altijd een zoete aardappel! Lees er meer over in dit recept.  

  • pizzadeeg maken

    Pizzadeeg maken

    Pizzadeeg maken is helemaal niet zo moeilijk. Je moet het deeg alleen even de tijd geven om te rijzen. Hier in Frankrijk wordt heel veel pizza gegeten, iets wat ik niet wist toen ik hier kwam wonen. Zelf pizza maken is natuurlijk het lekkerste, dat leer ik je dus hier. 

  • recept wortelsoep frankrijk

    Velouté de Carottes, een simpele wortelsoep

    Worteltjes worden hier in de Provence voornamenlijk geraspt gegeten met vinaigrette, maar met kouder weer maken we er een wortelsoep van. Makkelijk te maken en zeer gewaardeerd door de kinderen. Je kunt hier ook het recept van de pompoensoep vinden.