Hartige gerechten uit Frankrijk
de oma's en tante's van mijn Franse man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
Recept omelet met asperges
Vanaf begin maart/april vind je hier in de Provence groene, wilde asperges. Wij gaan vaak met de hele familie op stap en komen dan, enkele uren later, hopelijk met een flinke oogst terug. Met deze asperges maken we dan een omelet en dat recept vind je hier!
Recept Quiche met Tonijn
De quiche met tonijn maar ik vaak van tevoren. Of ik zet hem hierna in de koelkast en eet hem in de twee volgende dagen, of ik zet hem in de vriezer voor de dagen dat ik gen tijd heb om te koken. De quiche met tonijn is heerlijk bij een salade of om mee te nemen bij een picknick.
Recept Croque-Monsieur, de Franse tosti
De Franse croque-monsieur blijft een topper, zowel tussen de middag in de bistro's als bij de bakker in de vitrine. Het recept van de croque-monsieur uit de oven kreeg ik van Philippe. Ontzettend handig wanneer je meerdere monden te voeden hebt, je maakt er in één keer 8!
Frans recept voor romige Pompoensoep
De dagen worden kouder hier en de soeppan is weer tevoorschijn gehaald. Soep wordt veel gegeten in Frankrijk, vooral 's avonds. Wat brood erbij of een quiche en de soep wordt een hele maaltijd. Hier het recept voor een pompoensoep, heel simpel om te maken en voor het hele gezin.
Recept béchamelsaus voor groente en vis
Bechamelsaus is één van de bekendste sauzen van de Franse gastronomie. Het wordt gebruikt als groentesaus maar bijvoorbeeld ook voor een heerlijke croque monsieur. Hier het recept voor bechamel een simpele groentesaus én het recept voor een preischotel uit de oven.
Gevulde aubergine uit de oven
Deze week zijn de dagen hier wat kouder door de wind van de Mistral, dus het was tijd voor een wat 'warmer' recept! Aubergines farcies, oftewel gevulde aubergines, vragen iets meer tijd om te maken, maar ze zijn het meer dan waard! Het recept kan ook zonder vlees gemaakt worden.
Zelf pasta maken
Toen ik éénmaal hier in Zuid-Frankrijk ging wonen, kwam ik er tot mijn verbazing achter dat hier toch ook heel wat pasta gegeten werd en dat ‘pâtes au beurre’ een heel normaal geaccepteerd gerecht was ! Pâtes au beurre is, de naam zegt het al, een bord gekookte pasta met boter…
Quiche Lorraine, een Franse klassieker.
De Quiche Lorraine wordt overal in Frankrijk gegeten. Lekker bij een picknick, een aperitief maar ook 's avonds wanneer we soep eten. Dit is het recept zoals ik het hier geleerd heb van Mamie Elise, maar ik geef ook tips om de quiche naar je eigen smaak te maken!
Een simpele aardappel-preisoep
Ik denk dat de aardappel-prei soep toch wel de meest gegeten soep is hier : weinig ingredienten, snel gemaakt en de kinderen vinden het eigenlijk altijd lekker. Handige tip: je kunt er ook andere groentes in 'verstoppen' !
'Kindvriendelijke' Groente-Lasagne
Wanneer ik aan mijn kinderen vraag wat ze willen eten? Lasagna, maar dan wel die van mama!
We gaan nu voor de snelle ik-kom-thuis-van-mn-werk-en-moet-nog-snel-even-eten-maken-versie! Niet aan mijn familie vertellen...Velouté de Carottes, een simpele wortelsoep
Worteltjes worden hier in de Provence voornamenlijk geraspt gegeten met vinaigrette, maar met kouder weer maken we er een wortelsoep van. Makkelijk te maken en zeer gewaardeerd door de kinderen. Je kunt hier ook het recept van de pompoensoep vinden.
Hartige taart met tomaten
Bij deze het recept van een heerlijke Tarte à la Tomate. Met natuurlijk als eerste existentiële vraag: is de tomaat nu fruit of is het groente? Het antwoord op deze vraag én de vraag: 'Waar komt de tomaat vandaan?', vind je in dit verhaal terug! Heerlijk om te eten, makkelijk om te maken!