Recepten voor hartige gerechten uit Frankrijk
de oma's en tante's van mijn Franse man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
Gevulde aubergine uit de oven
Deze week zijn de dagen hier wat kouder door de wind van de Mistral, dus het was tijd voor een wat 'warmer' recept! Aubergines farcies, oftewel gevulde aubergines, vragen iets meer tijd om te maken, maar ze zijn het meer dan waard! Het recept kan ook zonder vlees gemaakt worden.
De hartige taart van Delphine
We hebben vorige week bij Delphine gegeten die ons een heerlijke hartige taart heeft voorgeschoteld. De hartige taart met tomaten en courgettes is heerlijk om te serveren als hoofdgerecht met bijvoorbeeld een salade, als voorgerecht of bij het apéro.
'Kindvriendelijke' Groente-Lasagne
Wanneer ik aan mijn kinderen vraag wat ze willen eten? Lasagna, maar dan wel die van mama!
We gaan nu voor de snelle ik-kom-thuis-van-mn-werk-en-moet-nog-snel-even-eten-maken-versie! Niet aan mijn familie vertellen...
Echt Provençaals Ratatouille recept
La Ratatouille, een typisch Provençaals gerecht en één van de eersten die de vrouwen van de familie me hier geleerd hebben. Er zijn veel verschillende varianten, maar als eerste de 'officiële' Provençaalse familie-versie (en daarna de makkelijke (lees luie) versie).
Varkensrollade à la Mamie Elise
De Provençaalse keuken zonder knoflook is als het zuiden van Frankrijk zonder zon : ondenkbaar ! Hier het recept van en varkensrollade met knoflook en Provençaalse kruiden zoals Mamie Elise deze maakte. Wij aten het altijd met haricots verts of aardappeltjes.
Recept béchamelsaus voor groente en vis
Bechamelsaus is één van de bekendste sauzen van de Franse gastronomie. Het wordt gebruikt als groentesaus maar bijvoorbeeld ook voor een heerlijke croque monsieur. Hier het recept voor bechamel een simpele groentesaus én het recept voor een preischotel uit de oven.
Gaspacho, een zomerse soep
Gaspacho is een koude groentesoep die oorspronkelijk uit Spanje komt. Wist je dat in de allereerste gaspacho's helemaal geen tomaat zat? Nu ondertussen wel en niet zo'n beetje ook: het is de basis van deze koude soep. Hij is niet super lang houdbaar, dus snel opeten!
Zelf pizza maken
Altijd al zelf pizza willen maken? Ik leer het je hier. Je kunt met de verschillende recepten zelf kiezen hoeveel etappes je van A tot Z wilt maken (het pizzadeeg bijvoorbeeld) en welke je deze keer in de supermarkt haalt door gebrek aan tijd. Het is misschien even oefenen, maar de moeite waard!
Gevulde Tomaten van mijn schoonvader
Superhandig recept dit, want je kunt er alle overgebleven restjes vlees, vis of groente in kwijt. Met andere woorden: bewaar al je kliekjes en aan het eind van de week maak je deze gevulde tomaten. Normaal gesproken maakt mijn schoonvader deze, dus als hij het kan...
Camembert uit de oven met appel
Voor de koude dagen is dit een heerlijk recept om te delen. Wij zetten de doosjes met gesmolten camembert uit de oven altijd midden op tafel en iedereen eet het dan met een stukje stokbrood of toast. Je kunt eerste de appeltjes maken en vlak voor het serveren de kaas.
Hartige taart met tomaten
Bij deze het recept van een heerlijke Tarte à la Tomate. Met natuurlijk als eerste existentiële vraag: is de tomaat nu fruit of is het groente? Het antwoord op deze vraag én de vraag: 'Waar komt de tomaat vandaan?', vind je in dit verhaal terug! Heerlijk om te eten, makkelijk om te maken!
Quiche met zalm
Voor deze quiche met zalm gebruikte ik gerookte zalmblokjes én een kant-en-klaar deeg. Hierdoor staat deze lekker quiche dus in een mum van tijd op tafel! Lekker met een salade zoals op de foto, maar in de winter kun je er ook een soep bij serveren.
Aubergine uit de oven
Dit recept met aubergine maak je heel makkelijk in de oven. Wij eten het aubergine-brood vaak met een huisgemaakte tomatensaus bij een apéritif dinatoire. Makkelijk te doen, want we eten dit gerecht koud. Je kunt het dus van tevoren klaarmaken.
Vegetarisch recept: Quiche met aubergine
Deze quiche met aubergine heb ik laatst voor een picknick gemaakt. Heerlijk met een tomatensalade of vlees van de barbecue in de zomer. In de winter eten we vaak quiche met een huisgemaakt soepje. Laat de aubergine lang doorsudderen, de groente wordt er alleen maar lekkerder van!
Vegetarisch recept: Gevulde paprika
De gevulde paprika's zijn heerlijk voor in de zomer. Wij eten er dan vaak een salade bij. In de winter maken we het gerecht wat machtiger door er rijst bij te eten. Het kost wat tijd, maar aan het einde van het recept vind je ook de snelle versie van de gevulde paprika.
Recept quiche met ham en prei
Een lekkere quiche voor alle jaargetijden. Deze quiche met ham en prei is makkelijk te maken en bijna iedereen vindt hem lekker. Zorg dat je de prei goed laat sudderen zodat hij smelt op je tong. Het familie-recept voor de ham-prei quiche vind je hier.
De vinaigrette van Mamoune
Fransen eten meer dan 5 kilo sla per persoon per jaar. Hoewel dit heel gezond lijkt, wordt deze sla wel met een vinaigrette en brood gegeten. Hier vind je het familierecept van de vinaigrette van Mamoune, de oma van mijn Franse man. Het is één van de weinige vinaigrette recepten waar geen mosterd inzit.
Recept Croque-Monsieur, de Franse tosti
De Franse croque-monsieur blijft een topper, zowel tussen de middag in de bistro's als bij de bakker in de vitrine. Het recept van de croque-monsieur uit de oven kreeg ik van Philippe. Ontzettend handig wanneer je meerdere monden te voeden hebt, je maakt er in één keer 8!
Frans pannenkoeken recept: hartige crêpes
Voor het recept van de hartige crêpes ben ik een avondje bij mijn Bretonse vrienden Bruno en Charlotte gaan eten. Je vindt hier dus het originele Bretonse recept én de manier om de hartige crêpes te bakken. Ideeën genoeg, kijk maar eens aan het eind van het recept.
Bladerdeeg hapjes met knakworst
Fransen zijn dol op aperitieven en er staan hierbij altijd veel bladerdeeg hapjes op tafel. Hier het simpele recept van de knakworstjes in bladerdeeg, vaak gemaakt door de kinderen want het is een leuk werkje. Oh en ze zijn vooral heel erg lekker, dat zal ook wel meespelen.
Aardappelgratin van mijn schoonmoeder
Ik heb heel veel verschillende recepten van deze aardappelgratin langs zien komen met de jaren, maar de allerlekkerste blijft toch die van mijn schoonmoeder. Alles wordt hier altijd 'au pif' oftewel uit de losse hand gedaan, maar ik heb het recept voor jullie uit kunnen schrijven.
Recept courgettesoep
Het recept voor deze courgettesoep komt van de tante van mijn Franse man. De soep kan koud of warm gegeten worden en wordt hier vaak geserveerd in een verrine, als voorgerecht. Voor de koude winterdagen is de soep ook heerlijk, vooral met een scheut olijfolie.
Tien tips om makkelijk bladerdeeg te maken
Bladerdeeg maken is even een karweitje, maar wanneer je het een paar keer maakt, heb je snel de slag te pakken. Lees hier eerst de tien tips & tricks voor een mooi bladerdeeg en ga daarna aan de slag met het recept wat ik heb gekregen van de plaatselijke bakker.
Recept omelet met asperges
Vanaf begin maart/april vind je hier in de Provence groene, wilde asperges. Wij gaan vaak met de hele familie op stap en komen dan, enkele uren later, hopelijk met een flinke oogst terug. Met deze asperges maken we dan een omelet en dat recept vind je hier!
Recept Quiche met Tonijn
De quiche met tonijn maar ik vaak van tevoren. Of ik zet hem hierna in de koelkast en eet hem in de twee volgende dagen, of ik zet hem in de vriezer voor de dagen dat ik gen tijd heb om te koken. De quiche met tonijn is heerlijk bij een salade of om mee te nemen bij een picknick.
Frans recept voor romige Pompoensoep
De dagen worden kouder hier en de soeppan is weer tevoorschijn gehaald. Soep wordt veel gegeten in Frankrijk, vooral 's avonds. Wat brood erbij of een quiche en de soep wordt een hele maaltijd. Hier het recept voor een pompoensoep, heel simpel om te maken en voor het hele gezin.
Quiche Lorraine, een Franse klassieker.
De Quiche Lorraine wordt overal in Frankrijk gegeten. Lekker bij een picknick, een aperitief maar ook 's avonds wanneer we soep eten. Dit is het recept zoals ik het hier geleerd heb van Mamie Elise, maar ik geef ook tips om de quiche naar je eigen smaak te maken!
Tomatensaus maken
Heb je besloten om zelf pizza te maken? Begin dan hier met de tomatensaus! Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor je pasta, tomatentaart of zelfs lasagne. De beste tip die ik je kan geven? Gebruik altijd een zoete aardappel! Lees er meer over in dit recept.
Pizzadeeg maken
Pizzadeeg maken is helemaal niet zo moeilijk. Je moet het deeg alleen even de tijd geven om te rijzen. Hier in Frankrijk wordt heel veel pizza gegeten, iets wat ik niet wist toen ik hier kwam wonen. Zelf pizza maken is natuurlijk het lekkerste, dat leer ik je dus hier.
Velouté de Carottes, een simpele wortelsoep
Worteltjes worden hier in de Provence voornamenlijk geraspt gegeten met vinaigrette, maar met kouder weer maken we er een wortelsoep van. Makkelijk te maken en zeer gewaardeerd door de kinderen. Je kunt hier ook het recept van de pompoensoep vinden.