Pizzadeeg maken

pizzadeeg maken


Zelf pizzadeeg maken is prima te doen. Ok, ik ben een beetje bevooroordeeld, want wij hebben een pizzeria gehad, maar met een beetje oefening heb je het zo in de smiezen. 

In Frankrijk gaan er elk jaar meer dan een miljard pizza's over de toonbank! Je kunt dus wel stellen dat Frankrijk een pizza-land is. Hoewel er wel diepvries-pizza te krijgen is hier, worden de meesten toch bij de pizzeria of een bakkerij gekocht. Op een luie vrijdag- of zaterdagavond zitten wij ook regelmatig lui voor de tv en bestellen pizza, het liefst zo simpel mogelijk met ham, mozzarella en merguez. 

Het grote verschil tussen de Italiaanse en de Franse pizza is trouwens dat de Italianen vaak eerst de tomatensaus en de geraspte kaas op de pizza doen en dan pas de andere ingrediënten, terwijl de Franse bijna altijd eindigen met een flinke laag kaas over de ingrediënten heen. Zelf maak ik de pizza op de Italiaanse wijze, maar dat moet je niet doorvertellen, anders moet ik Renie's Italiaanse Keuken gaan beginnen..

Zelf pizzadeeg maken, de ingrediënten

zelf pizzadeeg maken gist


Voor het pizzadeeg heb je het volgende nodig, ik maak hier overigens 3 soms 4 pizza's mee:

- 500 gram bloem

- 250 à 260 ml water

- 2 eetlepels olijfolie (mag ook zonnebloemolie zijn)

- 20 gram verse gist (half blokje)

- 1 flinke theelepel zout

- snufje suiker

..vervolg recept pizzadeeg..

pizzadeeg
Brokkel de gist in kleine stukjes en los deze op in een klein beetje lauw water met een snufje suiker. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Voeg het water en de zout toe en de olijfolie. Meng het met een spatel of houten lepel. Voeg nu het gist toe en  meng alles goed door. Wat betreft het water: de ene keer zul je iets meer nodig hebben, de andere keer wat minder. Het moet een soepele praktisch 'droge' bol worden, dat wil zeggen dat wanneer je je handen op de bol legt het deeg niet aan je hand gaat plakken en van de bol afkomt. Wanneer je de bol beweegt, komt hij los van de wanden van de kom.

Leg nu een theedoek over het deeg en zet het op een droge, lauwe plek. Ik zet het pizzadeeg hier in de zomer vaak buiten. Na ongeveer een uur is de deegbol qua grootte verdubbeld. Je gaat nu de deegbal weer kneden om het gas eruit te halen en daarna verdeel je het deeg in 2, 3 of 4 bollen, het ligt eraan hoe groot en hoe dik je de pizzabodems maakt. Ik maak meestal 2 grote rechthoeken die precies op een bakplaat passen. Wanneer je een pizzasteen hebt, pas je de grootte van de bodems natuurlijk hierop aan.Deze steen kan trouwens ook gebruikt worden op de barbecue.

LET OP: wanneer je de pizza gaat opbouwen, moet je ervoor zorgen dat hij op het oppervlak ligt waarop hij gebakken gaat worden. Een 'rauwe' pizza verplaatsen is praktisch onmogelijk, dat lukt alleen met een professionele pizzaschep.Pizzadeeg rollen

pizza deeg maken en uitrollen
Wanneer je gaat beginnen met het uitrollen van het deeg, moet je ondertussen een heel soepel en elastiek deeg hebben. Het belangrijkste bij het rollen van het deeg is de bloem. Was en droog je handen en stop deze in de zak met meel. Pak nu je bol met deeg en maak deze, tussen je handen, platter. 

Leg deze 'dikke pannenkoek' nu op een werkblad, waar je eerst ook flink wat bloem op hebt uitgestrooid. Strooi nu ook weer wat bloem op de deegpannenkoek. Je kunt eventueel ook wat bloem op de deegrol wrijven. Nu kun je gaan rollen, zonder dat het deeg plakt.Je rolt elke keer zo'n 6 keer heen en weer, naar de vorm die je uiteindelijk nodig hebt en daarna pak je met beide handen, de binnenkant van je wijsvingers, het deeg op aan de rand die het dichtste bij je ligt. Je pakt het pizzadeeg nu op, draait het om én tegelijkertijd draai je hem 1 slag naar recht of links. Strooi nu weer bloem op de  het deeg en ga verder met rollen, weer zo'n 4 tot 6 keer heen en weer. Dit herhaal je tot je bij de juiste vorm bent.

Voor het recept van de tomatensaus klik je hier. Wil je weten hoe je een pizza maakt en bakt, klik hier.

Ik gebruik de pizzasteen in de oven én op de barbecue. De bodem wordt er heerlijk knapperig van en gaart goed. Bij deze pizzasteen zit ook een pizzaschep.In samenwerking met bol.com.

Op zoek naar een dessert na een pizza-maaltijd? Chocolademousse is dan natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.

Klik hier om in de shop van bol.com de luxe pizzasteen te kopen. Er zit een pizzaschep bij én een boekje met instructies. De allerlekkerste pizza's maak je trouwens op de barbecue. Zeker proberen!