Vegetarisch recept: Quiche met aubergine

vegetarisch recept quiche met aubergine


Mijn lievelingsgerecht met een aubergine is absoluut de gefrituurde versie met huisgemaakte tomatensaus. Maar nou heb ik laatst deze quiche gemaakt en dit is toch echt een goede tweede!

Aubergine is niet altijd even lekker. Het is een groente die je vrij lang moet bakken of koken om een heerlijk, op de tong smeltend gerecht te krijgen. Een trucje is om de aubergine in hele dunne plakjes snijden, waardoor de kook- of baktijd vermindert.

Je kunt de quiche met een rol kant-en-klare deeg maken in de supermarkt, maar je kunt ook het basisdeeg van Mamie Elise maken. Dat recept vind je .

Voor deze versie had ik inderdaad het deeg van Mamie gemaakt met een handvol Provençaalse kruiden erdoorheen. 

Vegetarisch recept quiche met aubergine


Wat heb je nodig voor deze quiche met aubergine:

- een rol deeg uit de supermarkt of een

- 3 aubergines

- 1 ui

- 1 teentje knoflook

- olijfolie

- gedroogde laurierblaadjes en takjes tijm

- geraspte kaas (gouda, geitenkaas, mozzarella..)

- zout en peper

Voor de vulling:

- 200 ml kookroom (kan ook een plantaardige versie zijn of crème fraîche)

- 1 ei

- smaakmakers (maggi, worcester saus, tabasco)


recept quiche aubergine

Hoe maak je de aubergine-quiche

- Snij de aubergines in kleine blokjes en de ui in stukjes

- Doe een flinke scheut olijfolie in een wok of bakpan

- Voeg de aubergines en de uien toe en bak deze goed aan

- Knijp het teentje (of twee!) knoflook uit en voeg deze bij de groente

- Zet het vuur lager en voeg laurier en takjes tijm toe

- Doe een scheutje water bij de aubergines en doe de deksel op de pan

- Hou de inhoud van de pan nu goed in de gaten zodat de groente niet droog kookt, mocht dit wel het geval zijn: scheutje water erbij!

- Laat de aubergines doorsudderen tot ze boterzacht zijn

- Verwarm de oven voor op 190°C

- Rol het deeg uit in een quiche bakvorm. Heb je het deeg zelfgemaakt, vergeet dan niet om er bakpapier onder te doen

- Prik gaatjes in het deeg met een vork


vegetarisch recept quiche met aubergine

Vervolg recept quiche met aubergine

- De aubergines kunnen nu op het deeg verdeeld worden (vergeet niet om de laurier en takjes tijm eruit te halen)

- Doe de kookroom in een kom en voeg er een ei aan toe

- Kluts dit nu goed door elkaar en breng het op smaak met zout, peper en andere smaakmakers zoals bijvoorbeeld maggi, rode peperpoeder (piment d'Espelette), tabasco of Worcester saus

- Voeg dit mengsel nu toe aan de quiche

- Strooi geraspte kaas over de quiche

- Zet de quiche met aubergine nu een minuut of 25 in de oven

- Heerlijk met een salade, gegrilde vis of een stuk vlees

aubergine-quiche

Chocolademousse is natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Het is een welkom einde van de maaltijd. Klik hier voor het familie-recept.

Het recept voor gevulde tomaten uit de oven komt uit de keuken van mijn schoonvader. Makkelijk te maken en alle kliekjes van de week worden zo gebruikt.

Klik voor drie snelle recepten voor een abrikozentaart. Heerlijk voor bij de koffie of als dessert natuurlijk. Beetje slagroom erbij..