Echt Provençaals Ratatouille recept

La ratatouille, een typisch Provençaals gerecht en één van de eersten die de vrouwen van de familie me hier geleerd hebben. We eten dit eigenlijk het hele jaar door, hoewel mijn voorkeur wel uitgaat naar de zomer met de groente uit eigen tuin. Er zijn veel verschillende varianten, maar als eerste de 'officiële'  Provençaalse familie-versie en aan het einde makkelijke (lees luie) variant. Ratatouille maken is namelijk best wel een werkje wanneer je dit goed wilt doen. Alle groente wordt apart in olijfolie aangebakken en pas daarna voeg je alles samen en kook je het in. 
Voor de officiële versie heb je nodig:
- 2 grote aubergines
- 2 paprika's
- 4 courgettes
- 3 à 4 grote vleestomaten
- knoflook
- olijfolie
- Provençaalse kruiden 
- zout en peper


Recept Ratatouille

1. snijd eerst de aubergines in de lengte door de helft en doe dit nog een keer met de twee helften. Hierna kun je de 4 lange stukken in schijven van ongeveer 1 cm snijden. Strooi er een beetje zout op en wacht ongeveer 10 minuten. Dit is om zoveel mogelijk vocht uit de aubergine te laten komen. Hierna de stukjes aubergine afdrogen.

2. doe ongeveer 2 eetlepels olijfolie in een pan (het liefst een wok, dat werkt het fijnst) en 'frituur' de aubergines ongeveer een minuut of 10 (goed omscheppen!)

3. terwijl de aubergines in de wok liggen, snij je de courgettes in dezelfde grootte als de aubergines

4. aubergines uit de pan, 1 eetlepel olijfolie in de pan en de courgettes in de wok

5. idem voor de paprika's, courgettes uit de pan, paprika er in

6. idem voor de tomaten (eventueel eerst ontvellen)

7. hierna alles in de pan, knoflook-zout-peper-provençaalse kruiden erbij, deksel erop en dan heeeeeeeeeel lang op een zacht vuurtje laten sudderen (lees: zeker een uur, het moet een soort groentepap worden)


ratatouille zelf maken

Ratatouille maken

Hoe eten we deze huisgemaakte ratatouille?

Koud of warm, als voorgerecht of als hoofdgerecht, bij vis of bij vlees, ratatouille eten we echt overal bij. Ik doe het zelf vaak door de pasta of couscous, dan wordt het meteen een hele maaltijd

De varianten:

Met uien, zonder paprika, met spekjes er zijn ongelofelijk veel varianten. De basis-ingrediënten zijn de aubergines, de courgettes en de tomaten en daarna kun je eigenlijk een beetje doen wat je wilt.

Belangrijk voor een lekkere ratatouille:

Regel 1: Wat je ook gebruikt aan ingrediënten, denk er aan om de verschillende groentes altijd in gelijke groottes te snijden zodat alles goed gaar wordt. Het komt de smaak echt ten goede.
Regel 2: de aubergines altijd apart te frituren, die nemen namelijk veel olie op en dan blijft er weinig over voor de andere groentes.

Makkelijk recept ratatouille

ratatouille recept



Recept ratatouille, de 'luie' versie:

Ik maak zelf de ratatouille altijd zonder paprika, en met een ui(tje) kwestie van smaak. De aubergines droog ik alleen even af zonder eerst te laten zweten met zout en dan frituur ik ze. Daarna doe ik de uien en courgettes erbij en als laatste een aantal blikken gepelde tomaten in blokjes...op smaak maken, deksel erop en inkoken maar.. Maar sssssttt niet verder vertellen anders krijg ik de vrouwen van de familie op mijn dak!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen deze ratatouille eten?

Simpel! Mixer er doorheen en OF een bolognaisesaus van maken met wat gehakt en hup door de pasta OF (en dit doe ik altijd) de gladde saus gebruiken om een heerlijke lasagna mee te maken. het recept vind je .

kipspiezen marineren

Een typisch zomerrecept: kipspiezen voor op de barbecue. Wanneer je de kipfilets goed marineert, blijft het vlees heerlijk mals!

Olijfolie

Olijfolie is natuurlijk onmisbaar in de Franse Keuken! Ik gebruik olijfolie voor het bakken van vlees en vis, in deeg of over de sla. 

aubergine uit de oven
Klik hier voor het makkelijke recept van gevulde aubergines uit de oven. De hele familie smult er van!