Basisrecept voor zoete soesjes

soesjes deeg


Soesjes kun je in alle vormen en maten maken én met allerlei soorten vulling: slagroom, crème patissière of hazelnootcrème voor de zoete versie, maar er zijn natuurlijk ook hartige soesjes. Wat dacht je van een kaasvulling, tonijn of zalmmousse?

Hieronder vind je het recept van chef Cyril Lignac voor zoete soesjes, voor mij één van de lekkerste recepten omdat er volle melk gebruikt wordt, geen water en relatief veel eieren. Mocht je overigens geen volle melk in huis hebben, maar wel halfvolle melk, niet te moeilijk denken en de halfvolle gebruiken. 

Het handige van het recept is ook dat alle ingrediënten in grammen worden gewogen. Het is voor de eieren niet altijd even makkelijk, maar ook hierbij geldt, niet te moeilijk denken, een paar grammen meer of minder maakt niet uit. 

Het allerbelangrijkste: vergeet het zout niet want dat is essentieel voor het rijzen én laat het deeg in de pan goed droog worden voordat je de eieren erbij doet. Nog iets: doe de oven niet open tijdens het bakken voor 'harde' soesjes. Ik heb echter vrienden die de oven juist open doen zodat de soesjes inzakken en ze dan minder lang bakken. Het 'Marie Blachère' effect (een bekende bakkersketen die heerlijke zachte soesjes hebben).

Ingrediënten voor het soesjes deeg

recept soesjes

285 gram volle melk

110 gram boter

4,5 gram suiker

3 gram zout

135 gram bloem

210 gram eieren (dit zijn 3 à 4 eieren)

Parelsuiker (optie)



Soesjes deeg maken

soesjes recept

Doe de melk , de boter (in stukjes), de suiker en het zout in een pan en breng het geheel aan de kook. 

Wanneer het kookpunt bereikt is, haal je de pan van het vuur en doe je in één keer de bloem erbij en meng deze goed door het boter-ei mengsel. Het beste is altijd om de bloem van tevoren te zeven om klontjes te voorkomen. 

Als de bloem goed is opgenomen, zet je de pan terug op het vuur en ga je het deeg drogen. Dit wil zegen dat je het deeg blijft bewegen en aanduwen zodat al het vocht eruit 'kookt'. Dit gedeelte mag je best even laten duren (minuut of drie): hoe droger het deeg, hoe beter.

Haal nu de pan weer van het vuur en meng, beetje bij beetje, de eieren door het deeg.Deze moeten goed opgenomen worden zodat je een glad, beetje elastiek soesjes deeg krijgt.


Deeg voor soesjes: het bakken

soesjes bakken deeg

Verwarm de oven voor op 210 °C. Doe het soesjesdeeg in een spuitzak en spuit bolletjes deeg op een bakplaat met bakpapier. Let op: de soesjes rijzen in de warmte van de oven, niet te dicht op elkaar spuiten dus.

Je kunt eventueel parelsuiker over de soesjes strooien voor ze in de oven te doen. Doe dit door de parelsuiker over de hele bakplaat uit te strooien, de bakplaat te bewegen en de suiker 'om te gooien'. Als het goed is blijven de parelsuiker aan het deeg plakken. De suiker die niet plakt laat je naar één kant van de bakplaat glijden en dit haal je eraf. 

De baktijd is ongeveer 25 à 30 minuten. 

Je kunt de soesjes zo eten of ze vullen met bijvoorbeeld slagroom.

Bon appétit! 

gevulde soesjes recept

Slagroom voor soesjes

Wil je de soesjes vullen met slagroom? Klik dan hier voor het recept van een stevige slagroom. De poedersuiker zorgt ervoor dat hij dik wordt.

Bij deze het familierecept van een Franse Tarte Tatin, oftewel een omgekeerde appeltaart. Lekkerder wordt het echt niet!

Een heerlijke gladde vanille-room voor het vullen van soesjes. Je vult de soesjes met een spuitzak door een gaatje in de onderkant van de soesjes te maken.