Crêpes van Sanne! Een pannenkoeken recept

pannenkoeken recept
Op 2 februari wordt hier in Frankrijk de ‘Chandeleur’ (in het Nederlands ‘Maria Lichtmis’) gevierd, en dit geeft hier in het zuiden het einde aan van de Kerstperiode met zijn vele tradities. Op deze dag worden dus de traditionele Provençaalse kerststallen afgebroken die hier niet alleen de geboorte van Jezus verbeelden maar ook het oude traditionele Provençaalse leven door middel van handgeschilderde personages van klei.

Het feest van de Chandeleur gaat samen met de traditie van het eten van crêpes, de bekende dunne Franse pannenkoeken.  Dit stamt al uit de Middeleeuwen, waar een maaltijd op basis van tarwe werd gegeten om de lente op te roepen en zo een goede oogst te krijgen.

Na al deze wat feitelijke informatie, nu opletten want hier komt de belangrijkste traditie van de chandeleur die we vandaag de dag nog steeds uitvoeren. Om een rijk en gezond jaar te krijgen moet je bij de eerste crêpe die je maakt in je linkerhand een muntstuk houden en in je rechterhand de pan. Je draait de crêpe hierna door hem in de lucht te gooien en weer op te vangen in de pan. De bedoeling is dat de crêpe dan weer ‘recht’ terug in de pan terecht komt. Doe dus je best ! 
Een tweede traditie is dan om deze crêpe met het muntstuk een jaar lang in de voorraadkast te leggen voor nog meer voorspoed, maar hier ben ik zelf iets minder fan van ;-)

Recept Franse crêpes

frans recept pannenkoeken crepes ingredienten
Hoe maken we de crêpes oftewel een pannenkoeken recept (zo makkelijk, nooit meer pannenkoekenmix kopen hoor !)

Sanne is bij ons thuis de crêpe-bakster, zeker één keer per week bakt ze crêpes. Dit is haar pannenkoekenrecept, met aan het eind een variatie.
 Wat heb je nodig voor ongeveer 12-15 crêpes: 

- 250 gram bloem
- een halve liter melk
- 4 eieren
- een zakje vanillesuiker (optie)
- zonnebloemolie
 
Doe de 250 gram bloem in een kom en maak een putje in het midden.
Giet beetje bij beetje de melk in het midden van de bloem en mix met een garde totdat al het meel opgenomen is.
Doe de 4 eieren erbij en roer met de garde.
Het beslag moet glad en zonder klonten zijn. Is dit niet het geval, niet te moeilijk denken en gewoon de de staafmixer er even doorheen halen !
Doe een zakje vanillesuiker door het beslag wanneer je alleen zoete crêpes wilt maken, ik doe er niets doorheen wanneer ik zoete en hartige variaties maak.
Als laatste doet Sanne altijd een scheutje olie door het beslag, dan bakken ze niet aan.
Wanneer je begint met bakken, zet je een bakje zonnebloemolie naast de pan en een paar vellen keukenpapier. Doop het keukenpapier in de olie en vet zo tussen elke crêpe door de pan in.
Voor de rest bakt het eigenlijk net als pannenkoeken, alleen zijn de crêpes wat dunner.

Wanneer Sanne crêpes bakt, verdubbelt ze eigenlijk altijd het recept. Zo hebben we een stapel voor 4 uur (de gouter) en de rest eten 's avonds hartig. Eigenlijk zijn ze nog lekkerder wanneer je in plaats van 250 gram bloem, de helft Maizena en de helft bloem neemt. 

Franse crêpes, hoe eet je deze?

pannenkoeken recept uit Frankrijk
Hoe eet je de crêpes :

Met suiker, jam of de onbegrijpelijke nationale obsessie van de Fransen : Nutella. Hier kan ik echt verhalen over schrijven…Hier koopt mijn man tegenwoordig de potten Nutella. Ze gaan zo snel op, dat ik weiger om ze te kopen! 

Zelf vind ik de pannenkoeken het lekkerste met poedersuiker en citroensap, Sanne eet ze met wat zout.

Wij eten de crêpes niet alleen met op 2 februari, maar zeer regelmatig (lees in ieder geval 1x per week) als 4-uurtje voor de kinderen maar ook s’avonds de hartige versie (kaas/ham/ei) bij de soep. Je kunt dit pannenkoeken recept dus gebruiken wanneer je wilt.

Voor degenen die dit wat veel vinden: mijn schoonmoeder Françoise zegt altijd : huisgemaakte crêpes zijn altijd beter dan al die kant en klare producten uit de supermarkt ! Ik denk dat ze gelijk heeft..