Recept Ile Flottante uit de oven

recept ile flottante oven


De Ile Flottante is, samen met de crème brulée, een echte klassieker uit de Franse keuken. Het grappige is dat de Ile Flottante eigenlijk een heel ander dessert was, namenlijk iets met biscuit, Kirsch en amandelen,uitgevonden door de bekende chef Escoffier. De oorspronkelijke naam van de Ile Flottante was dus 'Oeufs en neige', maar dat is nu ook een algemene benaming voor opgeklopt eiwit.

Er staan twee verschillende recepten op Renie's Franse Keuken voor de Ile Flottante: 

1. Ile Flottante uit de oven

2. Ile Flottante uit de magnetron

Persoonlijk vind ik het oven-recept makkelijk te maken én het lekkerst, maar het recept uit de magnetron is een prima alternatief wanneer je iets minder tijd hebt. Het magnetron-recept voor de Ile Flottante kun je hier vinden. 

Ingrediënten voor een Ile Flottante uit de oven

Ile Flottante recept magnetron


Het recept voor deze Ile Flottante komt overigens van bekende chef Philippe Etchebest of, nog preciezer, van zijn vader, die was ook kok!

Wat hebben we nodig voor een Ile flottante:

Voor het eiwit:

5 eieren

20 gram suiker

Voor het recept van de crème anglaise oftewel vanille-crème:

60 gram suiker

25 cl melk

25 cl koksroom (let op, je kunt ook alleen melk gebruiken - 50 cl in totaal)

1 vanillestokje

Recept karamel:

80 gram suiker

3 cl water

Het opstijven van eiwit voor de Ile Flottante

Ile Flottante recept eiwit


We beginnen met het scheiden van het eiwit en de dooiers.Zorg ervoor dat er geen druppel van het eigeel bij het eiwit komt, het eiwit stijft dan namelijk niet op.

Begin met het kloppen van het eiwit en wanneer er schuim ontstaat kun je de helft van de suiker erbij doen. 

Wanneer het eiwit goed stijf begint te worden, kun je de rest van de suiker erbij doen.

Je kunt het eiwit nu even aan de kant zetten, we gaan de crème anglaise maken voor de ile flottante.

Recept Crème Anglaise

recept creme anglaise voor ile flottante

Snij het vanille-stokje doormidden en schraap de vanille uit het stokje.

Doe de melk, de koksroom en de vanille in een pan en verwarm deze. Je kunt het vanille-stokje mee laten verwarmen.

Klop in een kom het eigeel en de suiker goed los. Wanneer de melk goed warm is, er komt stoom vanaf, doe je de helft van deze melk bij het eigeel/suiker mengsel en klop je deze goed door met een garde. 

Hierna doe je dit mengsel bij de melk in de pan en blijf je met een spatel de crème anglaise goed doorroeren totdat deze dikker begint te worden en een spoor achterlaat op de spatel.

Wanneer de crème de goede dikte heeft doe je deze in een kom om af te koelen.

Het komt nog wel eens voor dat de crème te warm is geworden en klontjes vormt. Niets aan de hand.. Even met de staafmixer erdoor en de saus wordt weer glad..

De karamel voor de Ile Flottante

Karamel recept ile flottante

Voor de karamel van de Ile Flottante doe je de suiker en het water in een pannetje. 

Deze zet je op het vuur en je laat de suiker langzaam smelten.

Je hoeft niet te roeren, maar je moet wel even regelmatig de suiker in de pan laten 'draaien' zodat de warmte goed verdeeld wordt.

Zodra de karamel op kleur is, giet je deze in een ronde bakvorm en draai je deze goed rond zodat de karamel de hele oppervlakte bedekt.

Deze etappe voor de ile flottante is nu ook klaar, we gaan nu verder met het eiwit.

Ile flottante eiwit recept

Zet op de karamel, in het midden van de bakvorm een kleinere ronde bakvorm en doe hier het opgeklopte eiwit in. 

Zorg dat er geen luchtbellen inzitten en dat je een mooie gladde bovenkant hebt. 


Recept Ile flottante opgeklopt eiwit uit de oven

Ga nu met een mes of een spatel langs de rand en haal de ronde vorm eraf.

Wanneer je hele goede skills hebt, kun je dit natuurlijk ook zonder de vorm doen!



Recept ile flottante karamel

Het eiwit kan nu de voorverwarmde oven in (180°C), het liefs 'au bain marie'.

Dit laatste doe je door op de bakplaat een laagje water te gieten voordat je de oven verwarmt. De bakplaat zet je al tijdens het voorverwarmen in de oven. 

Het eiwit heeft zo'n 15 minuten nodig om gaar te worden.
Recept ile flottante met karamel

Wanneer het eiwit gaar is, komt de meest delicate etappe: haal de bakvorm met het eiwit en de karamel uit de oven.

Leg een plat bord op het eiwit en draai het om zodat de karamel-kant bovenop komt. Schraap nu alle karamel uit de bakvorm direct op de bovenkant van het eiwit.

Et voilà, een heerlijke Ile flottante!


Nu hoef je dus alleen nog maar het eiwit in de crème anglaise te leggen!

Er is genoeg voor 6 personen, ik zet persoonlijk altijd de hele schaal op tafel zodat iedereen zelf zijn kommetje kan vullen. 

Bon appétit!
Recept Ile Flottante frankrijk

In de aanbieding: een Masterchef staafmixer! Handig om eventuele klontjes uit de crème anglaise te halen..

Recept Franse appeltaart

Recept appeltaart kinderen
Leer hier het simpele recept van Saskia's appeltaart. Leuk om met kinderen te bakken! 

Koop nu deze keukenmachine bij Bol.com. Prima kwaliteit en een goede prijs.