Drie keer een snelle Abrikozentaart
Samen met mijn 14-jarige dochter Sanne zijn we ‘s ochtends vroeg begonnen, met de volgende leus in gedachten : het moet simpel, smakelijk en vooral snel. En dat is gelukt !
Taart 1 : een Abrikozen amandel taart
Dit is een klassiek bakkersrecept voor een abrikozentaart. De taart hebben we gemaakt met een rol zanddeeg uit de supermarkt, maar een huisgemaakte versie van dit deeg kun je vinden bij het recept van de aardbeientaart op de site.
Hoe maken we deze abrikozen-amandeltaart :
Rol het deeg uit in een bakvorm en prik wat gaatjes in de bodem.
Zet de bakvorm een minuut of 5 in een voorverwarmde oven van 180 °C. Dit doen we om het deeg alvast wat aan te laten bakken zodat het vocht van de abrikozen niet in het deeg trekt.
Haal ondertussen de pitten uit de abrikozen en snij de abrikozen in 2-en.
Haal de bakvorm uit de oven. Leg de abrikozen op het deeg in de bakvorm met de ‘kontjes’ naar boven en zet de bakvorm terug in de oven voor een minuut of 10.
Maak een mengsel van de volgende ingrediënten, let op wij konden met deze hoeveelheid uiteindelijk 3 taarten vullen !
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 5 eetlepels amandelpoeder (ongeveer 75 gram)
- 20cl koksroom
Haal de taart weer uit de oven en giet het bovenstaande mengsel over de taart totdat de ‘kontjes’ van de abrikozen nog net boven dit mengsel uitkomen
Zet de taart ongeveer 20 minuten terug in de oven
Als variatie hebben we bij de laatste twee taarten wat speculaaskruiden door het mengsel heen gedaan voor nog een extra smaakje. Het was heerlijk !
Taart 2 : een simpele abrikozen-speculaas taart
Wij hebben van de overbijfselen van het zanddeeg een bal gemaakt en het deeg daarna weer uitgerold tot een ‘vierkant’.
Je kunt het deeg nu een minuut of 5 in de oven zetten om hem weer ‘leeg’ aan te laten bakken. Het ligt eigenlijk een beetje aan de abrikozen of het echt nodig is ja of nee. De rijpere abrikozen geven meer vocht af en wanneer dit in het deeg trekt krijg je een hele slappe en natte bodem die niet echt lekker is.
Mamie Elise gebruikte voor de volgende stap altijd rietsuiker, wij hebben gewone suiker en Nederlandse bruine basterdsuiker gebruikt. Strooi op het deeg een laagje suiker (één à twee eetlepels) en leg hierover heen de in tweeën gesneden abrikozen.
Hop, in de oven voor een minuut of 20.
Je kunt de suiker trouwens ook weer mengen met wat speculaaskruiden. Ik gebruik dat hier heel veel omdat het een smaak is die in Frankrijk niet veel gebruikt wordt in de pâtisserie.
Rol een rol bladerdeeg uit op een bakblik. Ik heb hem met de deegroller nog iets doorgerold zodat hij precies op het rechthoekige bakblik paste.
Leg bovenop het bladerdeeg een vel bakpapier en hierbovenop een weer een bakblik of siliconen rechnthoek. De bedoeling is om het bladerdeeg aan te laten bakken zonder dat hij lekker knapperig wordt.
Haal het deeg uit de oven en bestrooi het met suiker, je kunt hiervoor gewone suiker gebruiken, maar ook basterd- of rietsuiker.
Leg de in 2-en gesneden abrikozen over het hele deeg en strooi kleine stukjes chocola hieroverheen.
Terug in de oven voor een minuut of 15/20 en er is weer een lekker taart klaar !
Sanne en ik hebben uiteindelijk 6 taarten gemaakt en ze smaakten volgens mijn vriendinnen allemaal zalig !