De Provence en Olijfolie

Recept Provence olijfolie

Ik heb het geluk hier in het zuiden tussen de fruit-en groentetelers te wonen, dus ik koop alles in principe direkt bij de boer. En dat is lèkker !! Tomaten, courgettes, aubergines, abrikozen, perziken, appels, peren, salades, kersen, prei noem het op en het groeit hier. De smaak is zo vol en puur dat je er eigenlijk ook niet zoveel aan hoeft te kokkerellen.

Olijfolie et c'est tout.. Over de in stukken gesneden vleestomaten, om de courgettes en aubergines mee te grillen, in de vinaigrette met azijn bij de salade verte - olijfolie is de basis van de Provençaalse keuken. Nu zijn er veel verschillende soorten olijfolie, welke kun je nou het beste kiezen? Het ligt eraan wat je ermee wilt doen. Ik heb zelf twee of drie verschillende flessen hier staan. Eén hele goedkope uit de supermarkt, hier bak ik bijvoorbeeld het vlees mee. Een tweede olijfolie hier in huis komt uit een jerrycan. We hebben deze gekocht van een vriendin

De Provence en Olijfolie

Eigenlijk iedereen heeft ook wel één of meerdere olijfbomen in de tuin staan of vrienden die dit hebben. In Oktober en November gaat er geen weekend voorbij zonder dat we bij iemand gaan meehelpen om de olijven te plukken en hier krijgen we dan vaak een heerlijke maaltijd voor terug. Bere-gezellig want we zijn vaak met vele gezinnen met kinderen, de barbecue wordt aangestoken en we zitten na het plukken tot laat in de middag te eten en te praten.

Hierna worden de olijven naar een, vaak van oudsher gemeentelijke, molen gebracht om er olijfolie van te persen. Dit noemen we een 'Huilerie Cooperative'. Je moet in de meeste gevallen minstens 10 kilo olijven meenemen om mee te mogen doen. Dan betaal je ongeveer 0,50 ct tot 0.60 ct per kilo olijven die je meeneemt en deze worden dan gemengd met de olijven van andere personen die ze meebrengen. Een paar dagen later kun je dan deze gezamenlijke olie ophalen en krijg je net zoveel olie mee als dat je olijven had meegebracht.

Breng je meer dan 200 kilo mee, dan worden deze apart geperst en krijg je dus echt je eigen olie mee naar huis. Dit is een echte 'fierté' oftewel het is echt iets om trots op te zijn. De olie wordt op tafel gezet in een mooie karaf en dan altijd uitgebreid geproefd en besproken.

Ik blijf het een geweldige traditie vinden omdat iedereen eraan mee kan doen en hierna kan proeven wat ervan gemaakt is. En de pluk-weekenden zijn supergezellig.


Recept Provence olijfolie
olijfolie in frankrijk