De Provence en Olijfolie
Olijfolie et c'est tout.. Over de in stukken gesneden vleestomaten, om de courgettes en aubergines mee te grillen, in de vinaigrette met azijn bij de salade verte - olijfolie is de basis van de Provençaalse keuken. Nu zijn er veel verschillende soorten olijfolie, welke kun je nou het beste kiezen? Het ligt eraan wat je ermee wilt doen. Ik heb zelf twee of drie verschillende flessen hier staan. Eén hele goedkope uit de supermarkt, hier bak ik bijvoorbeeld het vlees mee. Een tweede olijfolie hier in huis komt uit een jerrycan. We hebben deze gekocht van een vriendin
De Provence en Olijfolie
Eigenlijk iedereen heeft ook wel één of meerdere olijfbomen in de tuin staan of vrienden die dit hebben. In Oktober en November gaat er geen weekend voorbij zonder dat we bij iemand gaan meehelpen om de olijven te plukken en hier krijgen we dan vaak een heerlijke maaltijd voor terug. Bere-gezellig want we zijn vaak met vele gezinnen met kinderen, de barbecue wordt aangestoken en we zitten na het plukken tot laat in de middag te eten en te praten.
Breng je meer dan 200 kilo mee, dan worden deze apart geperst en krijg je dus echt je eigen olie mee naar huis. Dit is een echte 'fierté' oftewel het is echt iets om trots op te zijn. De olie wordt op tafel gezet in een mooie karaf en dan altijd uitgebreid geproefd en besproken.
Ik blijf het een geweldige traditie vinden omdat iedereen eraan mee kan doen en hierna kan proeven wat ervan gemaakt is. En de pluk-weekenden zijn supergezellig.