Echte Provençaalse Ratatouille

Makkelijk Recept Ratatouille

La Ratatouille, een typisch Provençaals gerecht en één van de eersten die de vrouwen van de familie me hier geleerd hebben. Er zijn veel verschillende varianten, maar als eerste de 'officiële'  Provençaalse familie-versie (en daarna de makkelijke (lees luie) versie).

Voor de officiële versie heb je nodig:

- 2 grote aubergines
- 2 paprika's
- 4 courgettes
- 3 à 4 grote vleestomaten
- knoflook
- olijfolie
- Provençaalse kruiden (herbes de Provence:een mix van verschillende gedroogde kruiden met o.a. tijm, rozemarijn, salie en dragon)
- zout en peper

1. snijd eerst de aubergines in de lengte door de helft en doe dit nog een keer met de twee helften. Hierna kun je de 4 lange stukken in schijven van ongeveer 1 cm snijden. Strooi er een beetje zout op en wacht ongeveer 10 minuten. Dit is om zoveel mogelijk vocht uit de aubergine te laten komen. Hierna de stukjes aubergine afdrogen.

2. doe ongeveer 2 eetlepels olijfolie in een pan (het liefst een wok, dat werkt het fijnst) en 'frituur' de aubergines ongeveer een minuut of 10 (goed omscheppen!)

3. terwijl de aubergines in de wok liggen, snij je de courgettes in dezelfde grootte als de aubergines

4. aubergines uit de pan, 1 eetlepel olijfolie in de pan en de courgettes in de wok

5. idem voor de paprika's, courgettes uit de pan, paprika er in

6. idem voor de tomaten (eventueel eerst ontvellen)

7. hierna alles in de pan, knoflook-zout-peper-provençaalse kruiden erbij, deksel erop en dan heeeeeeeeeel lang op een zacht vuurtje laten sudderen (lees: zeker een uur, het moet een soort groentepap worden)

Hoe eten we dit? 

Koud of warm, als voorgerecht of als hoofdgerecht, bij vis of bij vlees, ratatouille eten we echt overal bij. Ik doe het zelf vaak door de pasta of couscous, dan wordt het meteen een hele maaltijd

De varianten:

Met uien, zonder paprika, met spekjes er zijn ongelofelijk veel varianten. De basis-ingrediënten zijn de aubergines en de tomaten daarna kun je eigenlijk een beetje doen wat je wilt.

Belangrijk:

Regel 1: Wat je ook gebruikt aan ingrediënten, denk er aan om de verschillende groentes altijd in gelijke groottes te snijden zodat alles goed gaar wordt. Het komt de smaak echt ten goede.
Regel 2: de aubergines altijd apart te frituren, die nemen namenlijk veel olie op en dan blijft er weinig over voor de andere groentes.

De 'luie' versie:

Ik maak zelf de ratatouille alijd zonder paprika, en met een ui(tje) kwestie van smaak. De aubergines droog ik alleen even af zonder eerst te laten zweten met zout en dan frituur ik ze. Daarna doe ik de uien en courgettes erbij en als laatste een aantal blikken gepelde tomaten in blokjes...op smaak maken, deksel erop en inkoken maar..

En hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen dit eten???

Simpel! Mixer er doorheen en OF een bolognaisesaus van maken met wat gehakt en hup door de pasta OF (en dit doe ik altijd) de gladde saus gebruiken om een heerlijke lasagna mee te maken. Eerst de saus in de schaal, een laag lasagna-bladen, de saus, een laag lasagna-bladen etc... Eindigen met de saus, kaas eroverheen en in de oven! Ik maak hem altijd vegetarisch, maar je kunt er natuurlijk ook gehakt doorheen doen.