Zanddeeg voor een Tarte aux Fraises

aarbeientaart frans recept
Mamie Elise kon koken als de beste maar ze was geen liefhebber van het bakken van taarten. Wanneer we bij haar gingen eten, stonden er eigenlijk altijd de traditionele Provençaalse gerechten op tafel zoals aubergines met tomatensaus als entrée en daarna een runderrollade. Die laatste werd natuurlijk ‘bleu’ gegeten, wat wil zeggen dat het vlees van binnen ‘rauw’ en net warm is. 

Daarbij kregen we een heerlijke jus van de gesmolten boter die ze bij de rollade had gedaan en verse haricots verts (spercieboontjes). Iedereen zat hier altijd heerlijk van te smullen. 

Als dessert maakte ze regelmatig een Flan (een soort vlaai) of een Clafoutis (ook een soort vlaai met kersen) maar het liefste at ze appeltjes uit de oven met wat honing.

Toen ik éénmaal begon te koken en te bakken, ben ik me gaan verdiepen in de Franse desserts en de patisserie en kwam erachter dat je werkelijk de lekkerste dingen ‘makkelijk’zelf kan maken, wanneer je er de tijd voor neemt. 

Jullie hebben bijvoorbeeld al gezien bij de Pate Feuilletée, oftewel het bladerdeeg, dat je deze vantevoren kan maken en zelfs kan invriezen. En een Crème Patissière wordt er alleen maar lekkerder op wanneer je hem een dag voordat je hem gaat gebruiken alvast maakt. Het is dus eigenlijk zaak om elk onderdeel apart te maken en op de dag zelf (of de dag ervoor) de taart ‘in elkaar te zetten’.

franse recepten frans kookboek
Ik heb het al een keer over de verschillende degen gehad die je in de Franse supermarkt kan kopen :  de feuilletée (bladerdeeg), brisée voor quiches én taarten en de sablée die je alleen voor taarten gebruikt want er zit suiker door het deeg. Ik vind echter de laatste vaak te zoet wanneer je er een vruchtentaart van maakt en ben op zoek gegaan naar een ander, minder zoet, recept. 

Het officiele recept uit het kookboek van een patisserie-opleiding kwam echter net zo zoet uit de oven, waardoor de smaak van de vruchten eigelijk volledig wegviel. Na wat doorzoeken en doorvragen, kwam ik uit bij een recept met minder suiker en deze komt gek genoeg uit een kookboek uit de jaren ‘60. (foto ter illustratie)

Het originele recept is waarschijnlijk bedacht door Marie Laval, en koninklijke kokkin. Ik heb geprobeerd meer over deze Marie Laval te weten te komen maar kan tot nu toe niet veel over haar vinden, behalve het feit dat ze ‘een heel licht en knapperig deeg maakte, waarbij van de gebruikte vruchten het aroma bewaard bleef’. Precies wat ik nodig had dus !

We gaan dus beginnen met het maken van een pâte sablée volgens de wijze van Marie Laval en daarna laat ik jullie zien hoe je met dit deeg + een crème patissière + aardbeien een heerlijke Franse ‘Tarte aux Fraises’ kunt maken.

recept frans zanddeeg
Wat hebben we nodig voor de Pâte Sablée van Marie Laval :
(1 eetlepel = ongeveer 15 gram – 1 theelepel = ongeveer 5 gram)

2 eetlepels zonnebloemolie
  
2 eetlepels melk

2 eetlepels suiker

100 gr boter

1 theelepel zout

1 eidooier

200 gram bloem

Het is het makkelijkst om het deeg met een keukenmachine te maken met de deeghaak in de vorm van een blad maar het kan ook prima ‘met de hand’.
frans zanddeeg voor taart maken
1. Doe de olie, melk en suiker in een kom en mix deze goed door elkaar

2.Doe al mixend de boter (op kamertemperatuur !) er in kleine stukjes bij en daarna de eidooier

3. Blijf doormixen en doe beetje bij beetje de bloem erdoorheen zodat er een deegbal gevormd wordt.

4. Deze deegbal moet je nu zeker een uur of 2 in de koelkast leggen zodat de boter weer hard wordt en we het deeg kunnen rollen. Overigens kun je dit deeg ook 2 dagen vantevoren maken, je moet de deegbal echter wel in de koelkast laten liggen.

5. Wanneer je het deeg wilt gaan gebruiken, zul je zien dat deze ‘keihard’ is en je dus niet meteen kunt rollen. Het handigst is om de deegbal in te snijden zodat hij wat sneller bruikbaar is.

Verwarm de oven op 170 °C

6. Wanneer het deeg ‘zacht’ genoeg is om uit te rollen, strooi je wat bloem op je werkplek en rol je het deeg zo uit dat het oppervlak net wat groter is als je (ronde) bakvorm.

7. Doe bakpapier in je bakvorm

8. De professionele bakkers zouden hier nu de volgende zin neerzetten : ‘Pak nu het gehele uitgerolde deeg in één keer op (om de deegroller gerold) en leg hem in de bakvorm’ 

Dit gedeelte is me dus never nooit nog gelukt met dit deeg dus ik zet mijn eigen zinnetje erin : 'Pak nu het uitgerolde deeg met je handen in stukjes op en plak deze in je bakvorm zodat de hele bodem en de randen bedekt worden.'  Klinkt al een stuk beter...
afbakken taartdeeg
9. Prik wat gaatjes in het deeg en bedek het daarna met bakpapier. 

10. Vul hierna de bakvorm met bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten of linzen, dit om te voorkomen dat het deeg omhoog komt tijdens het bakken.

11. Bak het deeg 20 minuten MET de kikkererwten.

12. Haal de bakvorm uit de oven en haal de kikkererwten met het bakpapier uit de vorm. 

13. Zet de bakvorm hierna nog 10 minuten in de oven om het deeg goed af te bakken.
franse tarte aux fraises maken
Hoe maken we hier een  echte Franse 'Tarte aux Fraises' van :

1. Maak het deeg en bak het zoals hierboven beschreven.

2. Maak een Crème Patissière volgens het recept op deze site.

3. Zorg dat de Crème Patissière goed koud en stevig is en doe deze in de afgebakken Pâte Sablée.

4. Snij ongeveer 1 kilo aardbeien in 4-en en leg deze in cirkelvorm op de taart. Tip: Altijd met de buitenste rand beginnen!

5. Als optie : strooi er wat poedersuiker overheen en knip er nog wat verveine-citroen of munt overheen.

Ik heb voor mijn Tarte aux Fraises die jullie op de foto zien wat blaadjes van de Verveine-Citroen plant door de Crème Patissière en over de taart geknipt, dat geeft een heerlijke extra smaak aan de taart. Je kunt ook blaadjes munt gebruiken, dat is ook een heerlijke combinatie met de aardbeien. Niet teveel gebruiken, de muntsmaak overheerst snel.  

Natuurlijk is de taart ook heerlijk zonder al deze toevoegingen !

recept voor aardbeientaart uit frankrijk
Wanneer eten we deze Tarte aux Fraises?

Zodra hij klaar is natuurlijk! ;-) Te lekker om te laten staan.

Maar serieus: hier eten we taart Of als dessert na de maaltijd of om 4 uur bij de gouter.