De Abbaye de Notre Dame de Fidelité

Twee weken geleden ben ik een ritje gaan maken met als doel het bezoeken van de Abdij 'Notre Dame de Fidelité' in Jouques. De laatste steile weg naar boven was nog wel een dingetje, maar de nonnen nemen deze weg elke dag, dus dat moest ik toch ook kunnen. Ik kwam uit bij een zeer modern, tot in de puntjes onderhouden, klooster. De deuren hebben hier digi-codes, de ramen zijn nieuw en ultra-modern en het winkeltje deed me denken aan een design-boetiek in een grote stad. Op de vraag of ik mijn picknick op de bank onder de boom kon opeten, kwam een allerhartelijkst antwoord van een van de inwonende kloosterzusters. ‘Pas de problème, installez-vous bien à l’ombre en revanche’. (Geen probleem, ga echter wel goed in de schaduw zitten) Zo gezegd, zo gedaan.
Vanaf mijn bankje zag ik het leven van de Bonnes Sœurs langs me heen gaan. Er wonen 47 nonnen in het klooster in de leeftijd van 22 tot 90 jaar. Buiten was het een drukte van belang : een groot aantal was aan het werk in de uitgestrekte tuinen, zeven nonnen kwamen op een trekker met aanhanger terug uit de wijnvelden en er kwam een recente Mercedes-bus het terrein oprijden waar vijf zusters uitkwamen met gekochte spullen uit de supermarkt. Ik kreeg een vriendelijk ‘Bonjour’ van elke kloosterzuster en onderling werd er veel gepraat en gelachen. 

Om 12h45 luidde de klok en werd het muisstil op het terrein. Een dienst stond op het punt te beginnen en alle nonnen én de gasten in de prachtige verblijven achter het klooster gingen de abdij binnen. Onder de gasten veel gezinnen met jonge kinderen, ik verwacht op uitnodiging van hun eigen kerk. Hoewel ik buiten niet precies kon horen wat er gepreekt werd, kwam het gezang wel helder door. Ik heb er met mijn ogen dicht naar zitten luisteren, zo prachtig was het. Ik ben zelf absoluut niet gelovig, maar ben, misschien juist omdat ik het niet helemaal begrijp, gefascineerd door het leven wat deze dames gekozen hebben.

De inwonende kloosterzuster volgen het ritme van de ‘Heures Monastiques’ (de kloosteruren) zoals bepaald door Saint Benoît in 563:

4h30 opstaan
5h00 gezamenlijk ochtendgebed, gevolgd door het ontbijt en een persoonlijk moment van gebed
7h30 ‘Laudes’ oftewel ‘l’aube’, het ochtendgloren – gebed en gezang
8h30 ‘Tierce’ (derde uur na het ochtendritueel) - kerkdienst en hierna de werkuren
12h45 ‘Sexte’ (zesde uur na het ochtendritueel) - gebed en gezang gevolgd door de maaltijd en rust
14h45 ‘None’ (negende uur na het ochtendritueel) - gebed en gezang, hierna gaan de kloosterzusters weer aan het werk
17h30 ‘Vêpres’ (begin van de avond) - gebed en gezang gevolgd door een bijeenkomst of recreatie
18h45 Maaltijd en laatste dienst
20h00 ‘Complies’ (avond) - gebed en gezang gevolgd door de totale stilte van de nacht.


Het dagelijkse ritme in het klooster kan niet anders dan rustgevend zijn en dat straalde deze plek aan alle kanten uit. Wat wel schokkend was, waren de overduidelijke aanwijzingen van de droogte die helaas overal in de regio heerst. Voor het klooster staat normaal gesproken de lavendel in bloei en, hoewel het nu niet meer de période van de lavendel was, hadden er toch groene planten moeten staan. De gedeeltes van de tuin die in de zon staan waren echter dor, geel en gort- en gortdroog. ‘Croisons les doigts’ dat we dit de komende jaren weer op de rit krijgen, één vlammetje is genoeg om alles in de brand te laten vliegen, dat heb ik in de zomer van 2022 van veel te dicht bij meegemaakt.

Niet alleen de gebouwen zijn overigens modern. De kloosterzusters weten precies hoe ze de publiciteit op kunnen zoeken voor bijvoorbeeld de verkoop van hun wijn.Je vindt vele reportages en artikelen over dit klooster op het net.

Ook is er een heuse bioscoopfilm verschenen over het leven in de Abdij, genaamd ‘Leur Souffle’. In deze film volg je een aspirant kloosterzuster en zie je van heel dichtbij hoe deze nonnen leven in de abdij. De beelden zijn echt prachtig. De trailer van de film vind je hieronder. De Abdij de Notre Dame de Fidelité is het bezoeken meer dan waard. De link naar de, alweer zeer moderne, website